Последни Рецепти
Последни Статии

Традиция на червените яйца

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Яйцето присъства като символ в човешката история от много векове. Символиката се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са от преди хиляди години. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената, плодородието и пролетното възраждане на природата. Християните са възприели оцветените в червено яйца като символ на Христовата кръв.
Днес червените яйца са символ на Великден и част от неговата обредност.
Яйцата се боядисват сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота от най-старата жена в къщата.
Яйцата се боядисват сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота от най-старата жена в къщата. По традиция първото яйце винаги е червено.

pisani egg
писани яйца, направени от Виолета Демирева

Когато се боядиса първото червено яйце с него се прави кръстен знак върху челата на децата. Според народните вярвания първото яйце има силна магическа мощ и пази хората от семейството. Слага се на видно място (най-често до иконата у дома) и така стои до следващия Великден. Тогава се чупи миналогодишното и по него се гадае каква ще е годината (ако се е запазило и не мирише на развалено – годината ще е добра) .

Червено яйце присъства и в украсата на обредните великденски хлябове. Затова червеното яйце е най-важното, а след него се боядисват и „пишат” останалите яйца.
Изкуството на писаните червени яйца
Характерно за „писаните” яйца е, че се изписват с помощта на восък и специален инструмент за писане с восък (писалка), накрайникът на който представлява конус, през който изтича разтопеният пчелен восък. Използват се основно две техники. При едната яйцето предварително се разчертава на няколко части, след което с помощта на писалката и восъка се нанасят орнаментите, яйцето се потапя в боя и накрая восъкът се изтрива. По този начин яйцето е цветно с бели шарки. Или пък яйцето се боядисва два пъти – един път с жълта боя, а след нанасянето на восъка – с червена, и след свалянето на восъка се получава червено яйце с жълти орнаменти.

vel 12
писани яйца- Valentina Petrova-Shumanova

Как да направим Писани яйца

При другата техника яйцето остава бяло, небоядисано, като с восък се начертават само контурите, след което вътре се оцветяват различни елементи. За белите яйца се използва специален черен восък и една характерна техника с точици.
От задължителните елементи обикновено има кръст, който е наложен от християнството. Има задължителни растителни орнаменти, а от животинските често се изобразява пилето, което е универсален символ на мира и на благоденствието. Освен това на яйцата се пишат и имена, най-често на деца, също така се изписва „Иисус Христос Спасител”, което също е привнасяне на християнски елемент.”

Великденски венец – руло
gl3

Писането на яйца не е уникална българска традиция, и в други славянски страни могат да се видят разновидности на този християнски обичай. Но това е много стара декорация. Не може да се каже точно кога е възникнала, но със сигурност в България се развива от втората половина на XVIII век и през целия XIX век, когато яйцата, освен чисто декоративна, имат и много силна обредна функция.
(червени писани яйца съм виждала не само у нас – много красиви са в Будапеща и в Прага – предлагат се като сувенири и може да се наблюдава процеса как ги изработват)

Основни правила при боядисване на яйцата

В моя роден край, В Търново, бабите не правеха писани червения яйца – това е характерно за района на Велинград. И двете ми прабаби и баби имаха парчета стара дантели и от фигурални чорапогащи, които пазеха през годините. Традицията беше такава, че пращаха децата да наберат малки листенца и цветчета с изразена форма (магданоза е такъв), докато те сваряха яйцата.

velikden eggs lista

След това се слагаше листенце на яйцето, стягаше се в парче дантела и се потапяше в купата с боя. Правеха се с бои от магазина. Имаше една изразена мисъл, че нещо е хубаво, когато е като „купешко от магазина“.

9m egg 1

Някъде към средата на 90-те години за първи път помолих баба ми, която преподаваше в университета, да направим с естествени бои. Тогава за първи път направихме с люспи от лук, с коприва и червено цвекло. Не бяха така шарени и ярки цветовете, но бяха хубави.

luk egg
Червени яйца със стар лук
Днес у дома боядисваме малко яйца и основно само с естествени бои

Старинните технологии на “писаните” яйца са живи и днес. Занятията са част от проекта “Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи 15-19-и в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерството на културата.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории