Последни Рецепти
Последни Статии

Великобритания намалява с 20% захарта в храните

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Британското здравно министерство въвежда програма, която предвижда намаляване на съдържанието на захар във всички сладкарски изделия с 20% до 2020 година, предаде ТАСС.
Ключова цел в програмата е намаляване на съдържанието на захар в основните категории продукти за деца.

candy pix 1
Мерките, изготвени след шестмесечно обсъждане с производителите на храни и неправителствените организации, съвсем скоро ще бъдат приложени на практика, пише в. „Хъфингтнъ поуст“.
Според тях до 200 000 тона захар (20%) биха могли да бъдат премахнати от храните на британците най-рано до 2020 г.
Основен фокус реформата има върху девет основни хранителни групи, сред които бисквити, зърнени храни и кисели млека. Възможни са три варианта, по които да се приложат ограниченията:
– смяна на рецептата на храните, така че да се намали нивото на захар в тях,
– намаляване на размера на продуктите или броя на калории,
– насочване на потребителите към други продукти с по-малко захар. (Диета на заменянето)

sugar no pix

Според официалното изявление основната идея е да се окуражи хранителната индустрия да намали по-бързо и в по-голям обем съдържанието на захар в детските храни. Количеството, с което трябва да се намали захарта в храните, е определено на базата на изчисленията за количество захар на 100 гр. продукт и обема на продажбите.

Изпълнението на програмата ще бъде поетапно и започва още от тази година с изискване на намаляване на захарта в сладкарските изделия и продуктите за деца с 5%.

Въпреки че повечето родители ограничават сладкишите, които дават на децата си, през последните години хранителната индустрия стана обект на критики заради други продукти, за които хората не знаят, че съдържат захар, т.н. „скрита захар“, която може да се окаже, че съдържат дори купените в магазина замразени зеленчуци. Затова четете внимателно етикетите на храните и ако трябва сменяйте или заменяйте с друг продукт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории