Последни Рецепти
Последни Статии

Чай и вино помагат при настинка и грип

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Сезонът на настинките и грипа е в разгара си. Вместо да се наслаждават на празниците, на мнозина се налага да понасят възпалено гърло, упорита кашлица, главоболие.
Снощи, предпоследния работен ден преди Новата година, във Facebook беше качил снимка на щанд с бира с въпрос дали помага при настинка. Това, което бе получил като препоръки е да си направи домашна греяна ракия с мед или греяно вино с повече билки и подправки.
Това, което българските мъже знаят получава и подкрепата на учените. И тък като греяна ракия си е балкански специалитет – техните препоръки са за греяно вино и черен чай.

Греяното вино не е само на немския коледен базар. Още Д. Талев в Железния светилник пише, че при настинка се пие греяно червено вино с чер пипер. Така че опитайте, ако имате домашно вино добавете малко сушени или пресни плодове (круши, ябълки, дюля), може и портокалови корички, подправки според вашия вкус – чер пипер, канела, карамфил, малко захар или мед за сладост. И загрейте. Насладете му се. Загрява, стопля и е ароматно.

Любими коледни коктейла с празничен аромат

tea citrusi ginger zima pix 450

Консумацията на повече чай и вино може да помогне за справяне с острите грипни симптоми, твърдят американски изследователи, цитирани от в. „Дейли експрес“.

Черният чай и червеното вино съдържат флавоноиди – вещества, известни с антиоксидантните и противовъзпалителните си свойства. При разграждането им от специфични чревни бактерии се отделя химикал, който стимулира имунната реакция.

„Флавоноидите обичайно присъстват в менюто ни. Това, на което набляга настоящото изследване е, че те си съдействат с чревни микроби, за да ни предпазват от грип и други вирусни инфекции. Това означава, че е важно не само изобилното им присъствие в храната, но и задействането на точните микроорганизми, които да ги използват, за да контролират имунната реакция“, обясняват авторите на изследването от Вашингтонския университет.

Магическо Греяно Вино

Греяно вино с плодове
Веднъж идентифицирали специфичните чревни бактерии, специалистите са установили, че при разграждането на флавоноидите те произвеждат определен химикал, който предизвиква имунна реакция.

В тестове с химикала, наречен DAT, при третирани с него заразени с грип мишки са наблюдавани по-малко белодробни увреждания, отколкото при нетретирани гризачи.
Третирането с въпросния химикал не лекува грипната инфекция, а само отслабва симптомите.

Пилешката супа е полезна при простуда и заболяване на горните дихателни пътища.
„Микробите и DAT не предпазват от самата инфекция, но химикалът пречи на имунната система да нанесе по-сериозни поражения на белодробните тъкани“, отбелязват изследователите.
По данни на Световната здравна организация в света годишните смъртни случаи, свързани с грип, са между 250 000 и 500 000.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории