Последни Рецепти
Последни Статии

Вкусно или здравословно?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 8 март 2018 г. в София бе проведена дискусия “Вкусно или здравословно? Качеството на храните в Европейския съюз” като част от българското европредседателство, с участието на Витянис Андрюкайтис, европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните.
Фокус бе хранее на децата.

deca gotvim viki

Факт е, че децата с наднормено тегло в Европейския съюз са 25%, но не се работи достатъчно за намаляването на захарта в продуктите в училищата. Добра идея е например да се замени с мед. Необходими са и повече общи усилия за повишаване на качеството на храните в ЕС – това е проблем за всички, без да става дума за двоен стандарт.

Идеята за мед в училищата е била едно от предложенията по схемата за плод и мляко за учениците с европейско финансиране, която е в сила в момента, коментира и председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева. По думите й от новия период на схемата ще се работи по добавянето му и помоли еврокомисарят да съдейства за увеличаване на субсидията по схемата, така че да стане възможно.

med apple pix

Според Витянис Андрюкайтис европейците имат еднакви проблеми, свързани с качеството на храната, и навсякъде трябва да се работи за повишаването му. Обяви се против разделянето на европейците на две категории потребители – от Източна и от Западна Европа, като поясни, че навсякъде са в сила регулациите за безопасност на храните, а качеството зависи от взискателността на хората.

По думите му трябва да се прави ясно разграничение между безопасността и качеството. Всички допуснати храни и съставки на европейския пазар са проверени и одобрени, т.е. те са сигурни, включително и с консервантите си и т.нар. Е-та.
Само че доколко са здравословни и качествени е друг критерий, който зависи от обществото. “Не са разрешени адитиви, които са опасни за здравето. Можем да се доверим на учените и да не се насажда страх срещу позволените добавки, както например срещу ваксините. Хората не искат да виждат много Е-та в храните, но на индустрията й трябва да увеличи срока на годност на стоките. По-скоро трябва да направим така, че хората да могат да си позволяват повече прясна храна“, каза той.

Андрюкайтис обобщи, че хората трябва да имат избор, и препоръча на потребителите да обръщат внимание и да изискват по-високо качество, така че нивото му да се повишава еднакво за страните в ЕС. Заедно с това качествените храни трябва да стават и по-достъпни и социалните неравенства в обществата да се изглаждат, така че хората с по-малко приходи също да могат да избират от качествените стоки, които сега са по-скъпи. Статистиката ясно доказва, че най-бедните имат и най-лошо здраве и това е една от причините, посочи еврокомисарят.

И другият общ проблем на ЕС в същата посока е, че по-малко от 3% от бюджетите за здравеопазване на страните членки се отделят за превенция и профилактика. Всички останали средства са за лечение на вече възникнали болести, а това е “драматична тенденция”, отбеляза комисарят по здравеопазването.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории