Последни Рецепти
Последни Статии

Внимавайте със заместителите на млякото

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Вместо увод: Всеки ден в менюто ми има една кофичка кисело мляко, всеки или почти всеки ден, когато съм в България. Когато не сме – малко трудно, но се ориентирам и намирам какво да избера в магазина, дори когато не зная езика – винаги без добавена захар, без плодове, аромати и др.

milk pix 3

От друга страна ми прави впечатление, че у нас се предлагат много заместители на мляко (така е в социални мрежи, на различни събития за здравословен начин на живот). Наричат се също с думата мляко, като – кокосово, бадемово, соево, оризово, оризово с добавени витамини и още ядкови млека. Имах възможността да дегустирам соево и оризово мляко – определено това не е напитка, която да ми допадне (те са ми сладникави), кокос почти не присъства в храненето у дома, а бадемите са на голяма почит, но не всеки ден, а когато сме в планината и то по шепа ядки на голям преход.
Не знам какво трябва да се промени, за да започна да използвам заместители на кисело мляко и в редки случаи на прясно мялко – дори, ако с възрастта развия лактозна непоносимост – предполагам ще потърся алтернатива на краве мляко без лактоза.

Преди да заместите млякото с алтернатива отговорете на тези въпроси?
– Имам ли алергия към млечните протеини или лактозна нетолерантност?
– Веган ли съм?
– С какво да заместя кравето мляко?

Ако отговорът е да, нашият съвет е да приготвяте сами.

Как да направя бадемово мляко

Да си направите ядково, оризово или кокосово мляко в домашни условия е по-добър избор, защото:
– Контролирате състава – знаете какво съдържа;
– Можете да овкусите по избор (без добавена захар, подсладители и др);
– Излиза ви по-изгодно от финансова гледна точка;
– Приготвяте необходимото количество.

Внимавайте със заместителите на млякото!
Подобно изследване не е правено за България, затова публикуваме публикация на в. „Дейли експрес“, цитирана от БТА.

Тенденцията да се консумират заместители на млякото може да се окаже вредна, защото те предизвикат проблеми със сърцето, възпаления и деменция.
Консумацията на мляко е намаляла във Великобритания с 30 % за последните 20 години и 20 % от домакинствата са заменили кравето мляко с негова алтернатива. Все по-често хората купуват бадемово мляко, кокосово кисело мляко и соев сладолед. В същото време само 5 % от британците имат непоносимост към лактоза.

milk pix 2

Различните кафенета предоставят на клиентите си избор от заместители към латето. Но не всички млека на основата на ядки се правят по един и същ начин и съставките на някои могат да предизвикат здравословни проблеми. Голяма част от тях съдържат слънчогледово олио.
Слънчогледовото олио не е тачено сред лекарската общност, заради високите нива на омега-6, които се свързват с възпаления, болести на сърцето и деменция. Много е просто, бихте ли добавили един шот олио към закуската си? Вероятно не. Защо тогава го прибавяте със заместителя си на мляко?“, каза основателката на компанията за био продукти „Плениш“ Кара Роузън.
Вече консумираме много омега-6 във всекидневието си и проучване доказа, че той може да има възпалителен ефект, ако не приемаме достатъчно омега-3, за да възстановим баланса в тялото си“, каза диетологът Рик Милър. Той добави, че в някои от заместителите на млякото има добавки, като стабилизатори, емулгатори и синтетични витамини, които подобряват вкуса и текстурата и помагат първоначалният продукт да придобие вида и вкуса на мляко.
Експертите предупреждават и, че основното, за което трябва да следим при избора на такъв продукт, е количеството захар и е по-добре да избираме неподсладени варианти на напитката.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории