Ватерзой : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Ватерзой

Добавено в Супи

Добави към моето меню

Ватерзой
Ватерзой е рецепта от кухнята на Белгия – името идва от думите waterzooi от water „вода“ и zooien „варя“ – традиционна рецепта във Фландрия, може да се срещне и като Gentse Waterzooi (ватерзой от Гент), като името показва произхода на рецептата.
Оригиналната рецепта се приготвя с риба (viszooitje), но днес е по-популярен варианта с пилешко месо (kippenwaterzooi). Правдоподобно обяснение е, че днес в река Гент заради замърсяването риба – няма.
Други продукти освен пилешко месо за приготвяне на Ватерзой са моркови, картофи, целина, магданоз, лук, подправя се с магданоз, дафинов лист, салвия, мащерка.
Приготвя са като нарязаните като сламки зеленчуци и картофи се сваряват отделно от месото (пиле или риба). В края на готвенето се смесват и се застройва с яйчен жълтък, добавя се сметана или сухар иликротони.
Ватерзой се сервира горещ, с филийка хляб, франзела и краве масло.

waterzooi morski darove

Ватерзой с риба
Продукти:

200 г сметана за готвене
300 г бяла риба филе
1 жълтък
2 ч.ч. рибен бульон
1 стрък праз
1 морков
Парче корен целина, 50 г
2 картофа, около 300 г
4-5 стръка магданоз
1 дафинов лист
2 стръка копър
Сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
• Рибата се залива с вода и се сварява до готовност, след което се нарязва на парченца
• Морков, корен целина се нарязват като сламки (пръчици), картофите се обелват и нарязват, както и бялата част на праза
• В тенджера с дебело дъно се загрява зехтина и се добавя бялата част на праза, след което моркова и целината и се разбърква няколко минути
• Добавя се рибния бульон, картофите и след като заври се добавя и дафиновия лист. Ястието се готви на тих огън около 15 мин
• Жълтъкът се разбива и се смесва със сметаната, долива се 1 черпак от зеленчуковата смес, след което се смесват в тенджерата. Така ври около 2 мин
• Добавя се рибното филе и след като заври ястието е готово за поднасяне – в чинията се слага риба, зеленчукова смес и се порусва с нарязани на ситно магданоз и копър.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории