Последни Рецепти
Последни Статии

Най-лютата чушка на света

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Градинар отгледа най-лютата чушка на света

Градинар от уелското графство Денбигшир е селектирал най-лютата чушка на света. Майк Смит от град Сейнт Асаф е отгледал сорта „Драконов дъх“ с помощта на университета в Нотингам. Тя има 2,4 млн. точки по скалата за лютивина на Сковил, в сравнение с предишния рекордьор, притежаващ „едва“ 1,5 млн., предаде BBC.

Смит обяснява, че лютивината на чушките е „отвъд всичко“ и не може да се консумира, но вместо това може да се разглежда като средство за местна анестезия, подходящо за страни от Третия свят, защото само допирът на чушката до кожата я кара да изтръпва.

Измерване лютивостта на чушките – Единицата, в която се измерва това количество е SHU (Scoville Heat Unit). Най-ниската стойност на скалата е нула – това е стандартната чушка. Скалата свършва на 1,000,000 единици на Сковил

chilli pepper

Той посочи, че отглежда растения от осем години и „Драконовият дъх“ е роден като изпитание, целящо повишаването на качеството и издръжливостта на растенията.

Градинарят вече е кандидатствал за книгата на Гинес за световните рекорди и в момента чака да пристигне потвърждение, че отгледаната от него чушка е най-лютата на света.

Настоящият рекорд е държан от американския хибриден сорт „Каролински жътвар“, който притежава 1 569 300 точки лютивина по скалата на Сковил.

Лютите чушки – ключ към дълголетие
Защо от лютивите подправки ни избиват сълзи
Източник: ‘World’s hottest’ chilli pepper grown in St Asaph www.bbc.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории