Последни Рецепти
Последни Статии

Ядем ли второ качество храни в България?

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Първи резултати: Ядем ли второ качество храни в България?

На 15 юни 2017 г. по NOVA ТВ бяха оповестовени първи резултати от изследванията ядем ли второ качество храни в сравнение с други европейски държави. Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни.
По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия, коментира в предването „Здравей, България” д-р Камен Николов от БАБХ. Засега не са открити съществени отклонения, те са съвсем минимални. Трябва обаче да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.

Има ли разлика в качеството на храните у нас и в Европа?
magazin bg

Агенцията по храните купила 30 храни от Германия и Австрия за анализ
Качеството на храната, която консумираме у нас, не се различава съществено от тази в другите държави. Моментните резултати показват минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо. На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.

При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив. Експерти от Агенцията по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време – на лабораторните изследвания.
Изследване за качеството на храните

Те ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Бяха закупени продукти от пет групи – месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия.

Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва. Изпитванията трябва да потвърдят състава на всеки продукт, изписан на етикетите. През последните дни експертите сравняват именно какво пише на опаковките на всички групи храни. Екипът на проф. Христо Даскалов проверява има ли и други разминавания. Тестват се млечни продукти показател по показател.

На сравнителен анализ са подложени млечни продукти – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена. За да са максимално обективни резултатите, всяка проба е маркирана със специален код, без да се знае какъв продукт стои зад него. За да се измери всеки един показател, са нужни няколко дни. След това ще стане ясно и доколко информацията от етикетите съвпада с резултатите от лабораторните изследвания. Дали е така – ще покажат сравнителните тестове на пробите.
По-важното е, че ще стане ясно второ качество ли е храната, която достига до трапезата ни.

Източник: nova.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории