Последни Рецепти
Последни Статии

Ядките – храна полезна за сърцето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Един от съветите за здравословно хранене е да се хапват ядки, около шепа на ден (50 г) – два-три пъти през седмицата. В София може да се каже, че през пролетта малките магизинчета за ядки, в които ги пекат на място и предлагат в какви ли не варианти – сурови, печени, със сол, без сол, с шоколада, карамелизирани – не те оставят равнодушен когато минаваш покрай тях, привличат както с аромата, так и с разнообразие.

nuts pix 4

Редовната консумация на ядки има много благоприятен ефект върху състоянието на сърцето. Скорошно проучване доразвива това схващане до степен, в която определя ядките като най-полезната за сърдечната дейност храна. Учените установяват, че само 3-4 порции ядки седмично може да допринесат за значително намаляване риска от ритъмни нарушения на пулса и за превенция на състояния като брадикардия и тахикардия.

Яжте ядки за здраво сърце

Проучването е много полезно по отношение на това, че дава конкретни данни за ползите от ядките. Те отдавна са познати като полезни за сърцето продукти, но вече можем да кажем с какво точно са свързани ползите от редовната им консумация. Данните от проучването са събрани в Швеция след проследяване на 61 хиляди души на възраст над 45 години. Статистиката сочи, че това е гранична възраст, над която ритъмни нарушения на сърдечната дейност се установяват най-често.

Учените установяват, че колкото по-често се консумират ядки, толкова по-нисък е рискът от поява на подобни сърдечни проблеми. Една до три порции ядки седмично помагат за редуциране на риска с около 3%. До около 12% достига редуцирането на този риск при хора, които консумират ядки веднъж-два пъти седмично. При още по-често хапване на този тип храни може да се стигне до намаляване риска от ритъмни сърдечни нарушения с над 20%.

Хапвайте шепа ядки на ден

Ядките са сред най-богатите източници на ненаситени омега-3 мастни киселни, на калий, селен и други важни микроелементи, и на мощни антиоксиданти. Според учените ядките са сред много малкото хранителни продукти, които съдържат комбинация от всички тези важни за сърдечната дейност биоактивни вещества.

Макар да имат пряк полезен ефект върху сърдечната дейност ядките може да подсигурят и комплексното здраве на цялата сърдечносъдова система в дългосрочен план. Установено е, че освен намаляването риска от ритъмни нарушения на сърдечната дейност, те спомагат и за профилактика на различни сърдечносъдови състояния като атеросклероза, високо кръвно налягане, както и на най-тежките им усложнения – инфарктът и инсултът.

nuts pix 5

Според статистическите данни едва около 5% от хората консумират сурови ядки в препоръчаните дози. Експертите считат, че дори малкото увеличение на количеството ядки в менюто ни може да донесе трайни ползи за намаляване риска от ритъмни нарушения на сърдечната дейност и общо укрепване на сърдечносъдовата система във времената, когато тези здравословни проблеми са на челни места по честота сред световното население.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории