Последни Рецепти
Последни Статии

Японското суши може да е опасно за здравето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Японското суши се превърна в мода и признак на добър вкус през последните години, но похапването му може да е опасно за здравето, алармират лекарите. Причината – суровата необработена риба може да доведе до сериозни паразитни инфекции, разказва ВВС.

Суши е специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци. Истинската версия се приготвя от сурови морски продукти – риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер.
sushi Pix 1

Публикация в специализирано медицинско издание описва случая на 32-годишен мъж от Лисабон, приет в болница с треска и силни коремни болки. След изследванията, медиците установили наличието на паразит в тялото на мъжа, който съобщил, че само преди няколко часа вечерял суши.
Заболяването е наречено анизакиоза, тъй като неин причинител е ларвата на червеите от семейство Anisakidae, срещан в стомашно-чревния тракт на човека.

Лекарите обясняват, че допреди инфекцията се срещаше основно в Източна Азия, но вече превзема и Запада. Симптомите включват гадене, повръщане, стомашни болки, повишена температура, главоболие или диария.
Специалистите призоваха за повишено внимание по отношение на произхода на ястията, които приемаме. За заведенията за хранене е задължително рибата и морските дарове да бъдат добре почистени и замразени за няколко дни преди консумацията.

Рецепти за сушиВ японската кухня храната се възприема с очите и душата, затова гответе с желание

Тъй като все повече хора приготвят суши у дома, е добре да се спазват същите правила на хигиената. Освен това морската храна трябва да е престояла във фризера най-малко четири дни на температура поне -15 градуса по Целзий. При възможност е добре и рибата да бъде леко обработена термично.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории