Последни Рецепти
Последни Статии

За какво помага Интервалното гладуване?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Помага ли интервалното гладуване?Интервалното гладуване помага. Но за какво?

Днес човек може да бъде с наднормено тегло или да се разболее, защото се храни неправилно, живее натоварено, често в стрес, не спазва природните закони и не следва вътрешния си биологичен часовник. Затова и болестите на съвремието са затлъстяване, сърдечно съдови, ракови…
Два основни фактора са:
– лесно достъпна храна 24/7
– малко движение и физическа активност
– да добавим и замърсяването – екологично, новинарско, емоционално … постоянното ниво на стрес
И се получава омагьосан кръг от който трудно се излиза.

За да постигнем душевен и физически здравословен баланс трябва да се движим активно, да се храним балансирано и да мислим положително. И да се научим да почиваме, включително да даваме почивка на тялото си от приеме на храна.

Лична история: В нашето семейство сме запалени планинари, с много изкачени върхове, планинско бягане и велопреходи. Е, преди години не успях да се изкача Вихрен. Обяснението: бях изяла две банички в Банско, които ми тежаха. О тогава ходя в планината “гладна”.
Дали това е Intermittent fasting (Периодично гладуване)? Има дни на подготовка за преходи, тогава изкачването на Черни връх се прави като тренинг за време. Заставаш долу на Алеко и за по-малко от 60 мин трябва да си горе. Сутринта започва с много билков чай и купичка мюсли. Има салата, малко месо, нахут и плодове. След това на Витоша. А следващото хранене е закуската е на другия ден.

Когато преди време една позната, известна със своя кулинарен блог, ме попита какво да направи за да изкачат Мусала след два дена, убедено й казах, че не трябва да закусват. Явно съм била убедителна, защото са го направили – закусвали са на слизане от върха на заслона. В планината храната си я носим и я планираме за няколко дена. И знаете ли, оказва се, че ни е нужно малко като количество храна – странно или не, но при увеличаване на физическата активност чувството за глад намалява (от личен опит мога да говоря за периоди до 7 – 10 дена) Получава се като с дигиталния детокс, в планината се постига по-лесно, защото планираш ресурсите и липсва достъпността (като няма Интернет и си на батерии, а храната е това, което носиш)
От друга страна още от 2011 г. всяка седмица един ден е разтоварващ – на вода, билков чай и някой плод.
Самата дума гладуване на мен не ми харесва. говори за ограничение, за лишаване, принуда. Вярвам, че балансирано хранене със свежа, сезонна, местна храна (“от градината на баба”) помага. А това за количеството са го казали още древните, че то отличава лекарството от отровата. Dosis sola facit venenum!
И след отговора на въпроса Какво? и Колко? остава отговора на Кога?

Какво е Интервално (периодично) гладуване?
Това е гладуване в интервали от 20 до 36 часа през определени периоди, които се редуват с нормално хранене. В резултат на този вид „диета” се постига намаляване на калорийния прием, но крайният ефект се оказва много по-значим от намаляване на теглото.

Нобеловата награда за медицина през 2016 г. е присъдена на японския учен Йошинори Ошисуми (Yoshinori Ohsumi), който разкрива един уникален клетъчен механизъм, наречен автофагия – процесът на жизненоважното рециклиране, унищожаване и пречистване на клетъчни компоненти. След инфекция например този механизъм елиминира нашествениците в клетката – вируси и бактерии. Той има важна роля също за елиминирането на остарели, повредени или опасни клетъчни компоненти. Нарушенията в този механизъм на пречистване ускоряват процесите на стареене и стоят зад редица болести – Паркинсон, диабет, рак и др.

За да се случи процесът на автофагия в клетките обаче, трябва да им бъде дадена възможност за това. Защото се оказва, че при претоварване на клетката с храна, при често хранене именно автофагията страда най-много. И обратното – кратките периодични състояния на глад подпомагат самопречистването на клетката.

diet fast pix

Интервално гладуване за отслабване
Ако искате да поддържате теглото си или да отслабнете може веднъж седмично да пропуснете вечерята – последното им хранене за деня да бъде на обяд, като не закусвате на следващия ден. По този начин си осигурявате 24-часов интервал на пълен глад. В този момент клетката включва процеса на автофагия. Този вид гладуване се понася доста по-леко от друг вид диети и за разлика от повечето режими на ограничаване, ползите от него са многобройни и за здравето, и за добрата форма

Гладуването като извор на вечна младост?
Любителите на диетите често ни изненадват с нови, сензационни рецепти. Германски учени стигнаха неотдавна до извода, че т. нар. интервално гладуване наистина може да бъде полезно.
Интервалното гладуване не е източник на вечна младост

Първо лошата новина: ние стареем и не можем да го променим, независимо какво правим или не правим. От остаряването никой не може да избяга. Така най-простичко могат да се обобщят резултатите от експериментите с мишки, които проведоха Германският център за неврогенеративни заболявания и Центърът “Хелмхолц”. Те стигат до извода, че все по-популярното напоследък “интервално гладуване” не може да бъде извор на вечна младост.

old people pix 1

Добрата новина обаче гласи: интервалното гладуване може да повлияе благоприятно върху развитието на злокачествени тумори.

Още лична история: Позната, която е завършила математическа гимназия, профил биология, а сега работи в Лондон като програмист се разболя от рак. От рак на гърдата. Вместо да започне кампания за събиране на пари, които да бъдат дарени на някой шарлатанин, както се случва в родния уеб. Тя повярва в гладолечението. 40 дни. Разбира се под медицинско наблюдение. Не знам дали сте опитвали да спазвате диета или да гладувате и един ден, но за да го направите се иска много вяра и много желание за живот. Аз самата имам по един ден на вода и билков чай, спазвала съм и три дни само на вода. Но 40 дни за мен е много време, което изисква истинска мотивация. Днес моята позната се чувства добре и дори може да пробяга 5 км. Както казва тя, направих го заради детето си, то има нужда от здрава майка.
Рак на гърдата се оказа по-честа диагноза отколкото мога да си представя, защото още една моя позната се разболя. След операцията храненето бе най-достъпната терапия. Тя живее в Барселона и там може да се купува храна от малки фермери, а и Каталуня е щедра земя. Тя изключи месото от храненето, храни се основно с варива, зеленчуци и плодове. И в определени часове

Храната е най-достъпната профилактика. Да се научим да правим информирани избори.

Какво е интервално гладуване?
Но какво всъщност представлява това прочуто интервално гладуване? В крайна сметка става дума за това да се удължават интервалите между храненията и когато си в режим “постене”, да се храниш, примерно, веднъж на два дни. През останалото време – вода. В рамките на експериментите мишките били хранени доста по-рядко от нормалното – и това дало неочаквани резултати. Животът на “постещите мишки” се удължил с близо 15% в сравнение с останалите.
Но нима това означава, че гладуването забавя процесите на стареене?

С напредването на остаряването определени физиологически функции постепенно отслабват: зрението ни се влошава, чуваме все по-лошо, движенията ни се затрудняват и забавят. Променя се и кръвната ни картина. Учените са изследвали повече от 200 различни параметри на стареенето. В експеримента с мишките те установили, че гладуването са отразява благоприятно върху продължителността на живота, но не оказва влияние върху самия процес на стареене.

Автофагия – фундаментален процес за разграждане и рециклиране на клетките
За тялото гладуването не е проблем. Напротив. Когато човек не поема храна в продължение на 12 часа, тогава започва процесът, известен като “автофагия“. Думата автофагия произлиза от гръцки и означава „самоизяждане“. Понятието се появява през 60-те години на миналия век, когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки „сакчета“, които се транспортират в отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат. Тоест, това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки и може да ни предпази от ракови заболявания.

Врагът, наречен тумор
В двете експериментални групи мишки били установени еднакъв процент ракови заболявания. С една шокираща разлика обаче: при гладуващите мишки раковите образувания нараствали доста по-бавно. В резултат от това се удължавала и продължителността на живота им – средно с около 12-15%. Ако си представим, че същото може да важи за един човешки живот, това означава удължаване с около 12-13 години. Засега обаче няма никакви изследвания как интервалното гладуване дългосрочно би се отразило върху човешкия организъм.

Под черта: гладуването може да удължава живота, защото забавя развитието на ракови образувания. Но с гладуване човек не може да забави процесите на стареене. Един ден всички се сбръчкваме, а за влошения слух и влошеното зрение просто няма какво да говорим… Или както казва един мой познат “Има две сигурни неща – данъците и смъртта” Ако не си платите сметките на време, трябва да платите и лихвите.

Интервалното гладуване помага. Но за какво?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории