Последни Рецепти
Последни Статии

За какво помага Интервалното гладуване?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Помага ли интервалното гладуване?Интервалното гладуване помага. Но за какво?

Днес човек може да бъде с наднормено тегло или да се разболее, защото се храни неправилно, живее натоварено, често в стрес, не спазва природните закони и не следва вътрешния си биологичен часовник. Затова и болестите на съвремието са затлъстяване, сърдечно съдови, ракови…

За да постигнем душевен и физически здравословен баланс трябва да се движим активно, да се храним балансирано и да мислим положително. И да се научим да почиваме, включително да даваме почивка на тялото си от приеме на храна.

Какво е Интервално (периодично) гладуване?
Това е гладуване в интервали от 20 до 36 часа през определени периоди, които се редуват с нормално хранене. В резултат на този вид „диета” се постига намаляване на калорийния прием, но крайният ефект се оказва много по-значим от намаляване на теглото.

Нобеловата награда за медицина през 2016 г. е присъдена на японския учен Йошинори Ошисуми, който разкрива един уникален клетъчен механизъм, наречен автофагия – процесът на жизненоважното рециклиране, унищожаване и пречистване на клетъчни компоненти. След инфекция например този механизъм елиминира нашествениците в клетката – вируси и бактерии. Той има важна роля също за елиминирането на остарели, повредени или опасни клетъчни компоненти. Нарушенията в този механизъм на пречистване ускоряват процесите на стареене и стоят зад редица болести – Паркинсон, диабет, рак и др.

За да се случи процесът на автофагия в клетките обаче, трябва да им бъде дадена възможност за това. Защото се оказва, че при претовараване на клетката с храна, при често хранене именно автофагията страда най-много. И обратното – кратките периодични състояния на глад подпомагат самопречистването на клетката.

diet fast pix
Интервално гладуване за отслабване
Ако искате да поддържате теглото си или да отслабнете може веднъж седмично да пропуснете вечерята – последното им хранене за деня да бъде на обяд, като не закусвате на следващия ден. По този начин си осигурявате 24-часов интервал на пълен глад. В този момент клетката включва процеса на автофагия. Този вид гладуване се понася доста по-леко от друг вид диети и за разлика от повечето режими на ограничаване, ползите от него са многобройни и за здравето, и за добрата форма

Гладуването като извор на вечна младост?
Любителите на диетите често ни изненадват с нови, сензационни рецепти. Германски учени стигнаха неотдавна до извода, че т. нар. интервално гладуване наистина може да бъде полезно.
Интервалното гладуване не е източник на вечна младост

Първо лошата новина: ние стареем и не можем да го променим, независимо какво правим или не правим. От остаряването никой не може да избяга. Така най-простичко могат да се обобщят резултатите от експериментите с мишки, които проведоха Германският център за неврогенеративни заболявания и Центърът “Хелмхолц”. Те стигат до извода, че все по-популярното напоследък “интервално гладуване” не може да бъде извор на вечна младост.

old people pix 1

Добрата новина обаче гласи: интервалното гладуване може да повлияе благоприятно върху развитието на злокачествени тумори.

Истинска история: Позната, която е завършила математическа гимназия, профил биология, а сега работи в Лондон като програмист се разболя от рак. От рак на гърдата. Вместо да започне кампания за събиране на пари, които да бъдат дарени на някой шарлатанин, както се случва в родния уеб. Тя повярва в гладолечението. 40 дни. Разбира се под медицинско наблюдение. Не знам дали сте опитвали да спазвате диета или да гладувате и един ден, но за да го направите се иска много вяра и много желание за живот. Аз самата имам по един ден на вода и билков чай, спазвала съм и три дни само на вода. Но 40 дни за мен е много време, което изисква истинска мотивация. Днес моята позната се чувства добре и дори може да пробяга 10 км. Както казва тя, направих го заради детето си, то има нужда от здрава майка.

Какво е интервално гладуване?
Но какво всъщност представлява това прочуто интервално гладуване? В крайна сметка става дума за това да се удължават интервалите между храненията и когато си в режим “постене”, да се храниш, примерно, веднъж на два дни. През останалото време – вода. В рамките на експериментите мишките били хранени доста по-рядко от нормалното – и това дало неочаквани резултати. Животът на “постещите мишки” се удължил с близо 15% в сравнение с останалите. Но нима това означава, че гладуването забавя процесите на стареене?
С напредването на остаряването определени физиологически функции постепенно отслабват: зрението ни се влошава, чуваме все по-лошо, движенията ни се затрудняват и забавят. Променя се и кръвната ни картина. Учените са изследвали повече от 200 различни параметри на стареенето. В експеримента с мишките те установили, че гладуването са отразява благоприятно върху продължителността на живота, но не оказва влияние върху самия процес на стареене.

Една чудна способност на тялото
За тялото гладуването не е проблем. Напротив. Когато човек не поема храна в продължение на 12 часа, тогава започва процесът, известен като “автофагия“. Думата автофагия произлиза от гръцки и означава „самоизяждане“. Понятието се появява през 60-те години на миналия век, когато изследователи наблюдават за първи път, че клетките са в състояние да унищожават собственото си съдържание, заграждайки го в мембрани и формирайки „сакчета“, които се транспортират в отделение за рециклиране, известно като лизозома, където се разграждат. Тоест, това е способността на организма да се самопрочиства от вредни, стари или болни клетки. По този начин гладуването стимулира възникването на нови клетки и може да ни предпази от ракови заболявания.

През 2016 г. японецът Йошинори Осуми получи Нобелова награда за медицина тъкмо за откриването и изясняването на механизмите за автофагия – фундаменталния процес за разграждане и рециклиране на клетките.

Врагът, наречен тумор
В двете експериментални групи мишки били установени еднакъв процент ракови заболявания. С една шокираща разлика обаче: при гладуващите мишки раковите образувания нараствали доста по-бавно. В резултат от това се удължавала и продължителността на живота им – средно с около 12-15%. Ако си представим, че същото може да важи за един човешки живот, това означава удължаване с около 12-13 години. Засега обаче няма никакви изследвания как интервалното гладуване дългосрочно би се отразило върху човешкия организъм.
Под черта: гладуването може да удължава живота, защото забавя развитието на ракови образувания. Но с гладуване човек не може да забави процесите на стареене. Един ден всички се сбръчкваме, а за влошения слух и влошеното зрение просто няма какво да говорим…

Интервалното гладуване помага. Но за какво?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории