Последни Рецепти
Последни Статии

За къде без мезе

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

или защо алкохолът засилва апетита

Съчетанието на алкохол и храна може да се каже много. Съчетанието на вино и сирене си е цяло изкуство. Има си и насоки каква храна да се поднесе с ракия, с уиски, с аператив…
Да видим какво казват учените по въпроса защо се усилва чувството за глад, когато човек пие алкохол.

festival na greyanoto vino

Пиянският глад е добре познат на всеки, който е прекалявал с питиетата, а мезето по време на запой е абсолютно задължително. За това си има научно обяснение и то е свързано наистина повече с алкохола, отколкото с нещо друго.

Изследване на британския Институт “Франсис Крик”, цитирано в “Индипендънт” от 2018 пише dnevnik, установява
каква е връзката между консумацията на алкохол и характерното повишаване на апетита по време на или след пиенето

Учените решили да я разгадаят, защото етанолът или етиловият алкохол се характеризира с високо калорийно съдържание и би трябвало да създава усещане за ситост вместо обратното.
За да открият причината, учените подложили лабораторните мишки в института на необичаен режим – три дни на етанол, предхождани и последвани от три дни на физиологичен разтвор. В това време можели да ядат неограничено количество храна и действително, както при хората, в алкохолните дни изяждали “значително” повече, но не и преди и след тях.

След анализите, изследователите заключили, че това е еволюционно съхранен физиологичен феномен при бозайниците, с все още неясни корени, защото сигналът за глад при опиянение идва директно от мозъка, а не от стомаха.

Оказало се, че етанолът предизвиква хормонален отговор в организма, сходен с този по време на пост или при недохранване, а мозъкът веднага го възприема като сигнал за глад, независимо дали стомахът е пълен, или не. На практика се изпраща фалшив сигнал, на който сивото вещество веднага се доверява и включва защитния си режим срещу гладна смърт, който е един от най-силните заради инстинкта за самосъхранение.

rakia slanina
Как се съчетава ракия с храна

Този феномен може да обясни защо преяждането и препиването често пъти вървят ръка за ръка, но също и да се свърже с много други патологични проблеми с пристрастяването и затлъстяването, смятат учените. А пък за любителите на чашката откритието означава, че под влиянието на алкохола, не могат да се доверят и на собственото си тяло да преценят дали са гладни, или не.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории