Последни Рецепти
Последни Статии

Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Продажбата на безалкохолни напитки с високо съдържание на кофеин може да бъде забранена в Англия, обяви на 29 август 2018 г. британското правителство, цитирайки опасания за здравето на подрастващите. Т.нар. енергийни напитки съдържат високи нива на кофеин и захар, като ги свързват със затлъстяването и редица други здравни проблеми.

Енергийните напитки са вредни!

Забраняват продажбата на енергийни напитки на деца в Англия
energy-drink pix

„Тъй като хиляди млади хора редовно консумират енергийни напитки, често пъти, защото се продават по-евтино от безалкохолните питиета, ще проведем консултации за забрана на продажбата на енергийни напитки на деца“, посочва премиерът Тереза Мей в изявление.

Подрастващите във Великобритания, които пият енергийни напитки са около 50% повече от връстниците им в Европа, се отбелязва в изявлението.

Консултациите целят събиране на мнения по темата, включително до каква възраст да се прилага забраната. При евентуалното ѝ приемане тя ще е в сила само за Англия, тъй като Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат право на собствена политика в тази област.

Предвижда се забраната да важи за напитки, съдържащи 150 милиграма кофеин или повече на литър.

Някои търговци на дребно вече забраниха продажбите на енергийни напитки на лица под 16 години. А от април тази година във Великобритания е в сила отделен данък върху безалкохолните напитки с високо съдържание на захар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории