Последни Рецепти
Последни Статии

Захарта е наркотик

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Захарта предизвиква наркотична зависимост, подобно на кокаина, обявиха учени от Института по сърдечно здраве Сейнт Люк в САЩ и неправителствената организация Lahey Health.
Изводите, които те публикуваха в British Journal of Sports Medicine, бяха посрещнати обаче нееднозначно от страна на други специалисти, пише The Guardian.

Какво се случва с тялото ти, когато спреш захарта
Какво ще се случи, ако спрете захарта за три дни

zahar otrova
Захарта е наркотик

Изследователите твърдят, че ефектът от употребата на въглехидрата захароза (известна още като сукроза – най-разпространената форма на рафинираната захар, наричана още бяла или трапезна захар) е подобен на влиянието на кокаина – променя настроението, стимулира чувството за наслада, и стимулира желанието за сладко. Учените се позовават на резултати от изследване с гризачи, които между наркотици и захар, предпочитали второто.

Тезата им срещна веднага отпор от други учени, които казват, че захарта наистина предизвиква здравословни проблеми, но не води до привикване.

Психиатърът от университета в Кеймбридж Хишам Зияуден смята, че авторите на изследването интерпретират неправилно резултатите от експеримента си с гризачи. Той подчертава, че зависимостта се проявява само, ако на животните се дава захар в продължение на два часа всеки ден. При свободен достъп до сладко обаче те не проявяват признаци на привикване, добавя той.
Други изследвания пък частично подкрепят изводите на учените от Института по сърдечно здраве. Така например, Робърт Люстиг от Калифорнийския университет цитира данни от проучвания, проведени там, които дават основание да се смята, че захарта наистина е наркотично вещество, но действието му е много по-слабо от това на кокаина и е сравнимо с ефекта от никотина.

Захарта понижава имунитета

Източник: Is sugar really as addictive as cocaine? Scientists row over effect on body and brainhttps://www.theguardian.com/society/2017/aug/25/is-sugar-really-as-addictive-as-cocaine-scientists-row-over-effect-on-body-and-brain

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории