Последни Рецепти
Последни Статии

Кои държави водят най-здравословен начин на живот

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Бедността води до нездравословно хранене и наднормено тегло това е факт, който е неуспорим.
Във времето когато говорим за диети, балансирано хранене, еко-био и сие продукти, модни увлечения по храни и режими на хранене, в същия този момент има хора, които са гладни, не могат да си позволят 2 порции месо на седмица, плодове и пресни зеленчуци и не могат да си купят скъпите лекарства (има рецепти, които съдържат по няколко лекарства, цената на които за две седмици прием) е повече от 40 лв… От всичките видове бедност най-страшна е детската бедност, защото тя обрича на бедност, безизходица и липса на възможности. Tова се оразява и на здравето и на продължителността на живота.

bednost 1

Кои държави водят най-здравословен начин на живот
Средната продължителност на живота в световен мащаб се е покачила от 52,6 години през 1960 г. до 71,9 години през 2017 г. Подобряването на световното дълголетие до голяма степен е резултат от по-здравословен начин на живот и напредък в медицинската технология и лечение.

Не всички държави обаче са се възползвали еднакво от подобренията в здравеопазването и храните, съобщават от foodpanda. В някои части на света, живот до 60 години все още е рядко срещан. В други – живот над 80 години е норма.

Резултатите за здравето често отразяват по-широките икономически условия в дадена страна. Най-здравите страни в света са силно развити с универсални здравни системи, финансирани предимно от данъкоплатците. Междувременно най-слабо здравно развитите държави в света се борят да предоставят основни услуги като електричество и чиста вода за големи части от населението си, да не говорим за здравна система от какъвто и да е вид.

В световен мащаб факторите като обществената политика и инфраструктурата имат много по-голямо влияние върху общественото здраве от поведението на индивидуално ниво. Като цяло хората по света се стараят да развиват био земеделие и да си налагат здравословен начин на хранене и живот, което да увеличи дълголетниците и здравото население.

След проучвания по специални индекси се установи, че страните от Западна Европа са най-здравите, с най-голямата част от населението, която води здравословен начин на живот и хранене. Съответно най-боледуващи са хората от Африка и най-вече на юг от Сахара.
САЩ заемат 34 място.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории