Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословно хранене според годишните сезони

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Както годината подлежи на своите сезони, а те от своя страна на месеците, така и храните са подчинени на определени периоди в годината. Затова е изключително важно да консумираме храни според сезона, за да получим тяхната пълна хранителна стойност и вкус.

„Сезоните и месеците формират естествения фон на правилното хранене”, съобщават от foodpanda. Представете си зеленчукова градина в средата на зимата. Сега си представете същата тази градина в слънчев летен ден.

zelenchuci btg 2

Според изследване, проведено през 1997 година от Министерството на земеделието, рибарството и храните в Лондон, Англия, има значими разлики в хранителното съдържание на пастьоризирано мляко през лятото спрямо зимата. Съдържанието на йод е по-високо през зимата, а на бета-каротин – през лятото. Тези разлики в състава на млякото се дължат предимно на различията в храненето на кравите през двата сезона. По същия начин учените в Япония са намерили разлики в съдържанието на витамин C във спанак, събран през лятото, спрямо зимата.

В различни части на света, дори в различните региони на една държава, сезонните менюта могат да се различават. Но ето някои първостепенни принципи, ако ги следвате, ще си гарантирате оптимално добро хранене през различните месеци:

През пролетните месеци се фокусирайте върху зеленчуците и зелените храни – коприва, спанак, лопуш, кейл (швейцарско къдраво зел), маруля, зе;ени пресни подправки като магданоз, копър, джоджен, девисил, босилек. Аспержи, бакла и много зелено. Народът ни е казал “Да се хванем за зелено” – от този момент в средата на март – храненето се променя, включва много зелени свежи продукти.

През летните месеци се придържайте към плодовете – ягоди, ябълки, круши, сливи, зеленчуци като домати, тиквички, патладжан, зелен боб, грах, бакла, царевица; и подправки като мента и кориандър.

zelenchuci btg 3

През есенните месеци, включете в менюто си повече моркови, сладки картофи, броколи, карфиол, лук и чесън както и подправки като джинджифил, пипер и синапено семе.

• През зимните месеци наблягайте на животинската храна – риба, пилешко, говеждо и агнешко месо; зеленчуци – картофи, лук и чесън. И бобови – зрял боб, леща, нахут, както и плодове и зеленчуци съхранени за студените дни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории