Последни Рецепти
Последни Статии

Магданоз

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Магданоз
– във всяка гозба, няма рецепта, която да приготвите без магданоз

магданоз

Най-старите сведения за магданоза (главно като храна) се срещат в египетските папируси. Както от тях, така и от гръцки съчинения личи, че магданозът е особено уважаван, дори смятан за свещено растение. Гръцкият поет Анакреон (VI—V в. *р. н. е.), възпяващ виното, красотата и любовта, в своите трудове издига магданоза като символ на радостта и славата. Някога се е вярвало, че приет с храната, магданозът възстановява силите и укрепва организма. Древните народи смятали, че тези, които го консумират, стават силни и твърди като камък. Това личи и от научното му родово име — петрозелинум (на гръцки петрос — камък).
Магданозът е двегодишно тревисто растение от сем. Целинови (Сенникоцветни). Негова родина са земите около Средиземно море.
Диворастящ се среща в Югоизточна Европа, Западна Азия и Северна Африка.
Култивират се 2 вида магданоз — единият за зелената маса, а другият за кореноплода. От сортовете, отглеждани за зелена маса, се срещат с гладки и с къдрави листа. Изследванията показват, че къдравият магданоз съдържа по-големи количества витамин С.
В България се отглежда предимно сортът с гладки листа.

Корените му съдържат средно 88% вода, 3% въглехидрати, 3,1% белтъчини, 1,5% минерални соли, главно калий и фосфор, 41мг% витамин С, каротин, витамин В6 и др.
Листата на магданоза съдържат провитамин А, витамин С, фолиева киселина, флавоноиди, захари, белтъчни вещества и др.
Листата на магданоза са богати на минерални вещества (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др.).
Плодовете на магданоза съдържат етерично масло (2—3%), а в кореноплода то е до 0,10%. Това масло има характерен мирис и приятен вкус.

* Магданозът подпомага храносмилането, тонизира организма. Освен това той усилва диурезата и действува спазмолитично. Трябва да се има пред вид, че приет в по-голяма доза, той предизвиква приток на кръв в лигавицата на стомашно-чревния тракт и матката и може да предизвика аборт у бременни.
Дневната доза от зелените части на магданоза е 20 г, приет на 2—3 пъти, или 5—6 супени лъжици изсушена надземна част.
* Корените на магданоза се приемат в количество 2 пъти по-малко от това на надземната част.
* В нашата кухня магданозът се прилага почти във всички блюда, и то обикновено в прясно състояние.
* Магданозът се слага в ястията, когато те са почти готови, но са още на огъня.
Магданозът понякога служи и като хранителен продукт.
От него се приготвят паниран магданоз, магданозени кюфтета и др. Може да се комбинира с почти всички подправки.
Корените са особено полезни като основен зеленчук за супи.
* Плодовете се използуват за получаване на етерично масло, с което се ароматизират вина, сиренета и други млечни продукти.
* Българската народна медицина употребява магданоза за повишаване на апетита, за усилване на диурезата, за подтискане образуването на газове в червата. Той се употребява (надземната и подземната част) при камъни и пясък в бъбреците, при бъбречна колики и менструални смущения. За всички гореизброени състояния се препоръчва приемането на магданоз в прясно състояние като салата (10г ситно нарязана надземна част се смесва с 1 чаена лъжичка растително масло, 1 домат и половин краставица).
Сок от магданоз служи за отстраняване на пигментни петна по кожата на лицето и ръцете, както и при кожни паразити.
Магданозът, без значение къдрав или обикновен, помага със своите биофлавони и при зъбобол. Размачкайте няколко свежи листа магданоз и ги наложете върху кожата в областта, където се намира болният зъб. Действа болкоуспокояващо и противогърчово.

Магданоз в козметиката

Едно нежно почистващо мляко, специално за чувствителна и склона към зачервяване кожа, което маже да си приготвите лесно.
Магданозен лосион за чувствителна кожа
1супена лъжица, дребно нарязан магданоз, 50мл зехтин, 50г ланолин, 30мл бадемово масло.
Със зехтин залейте магданоза и ги оставете в стъклено бурканче да престои една седмица. След това прецедете, към получения разтвор прибавете ланолина и бадемовото масло и ги оставете да се разтворят на водна баня. Разбъркайте добре и напълнете лосиона в съд, който се затваря.

Магданозен компре
с – действа освежаващо и успокояващо
5 супени лъжици дребно нарязан магданоз, 3 супени лъжици извара
Разбъркайте магданоза с изварата, нанесете кашата върху лицето, сложете отгоре марля и оставете компреса да действа 30 минути.

При спукани червени капиляри
Залейте една шепа листа от магданоз с 500мл вряла вода. Оставете отварата да престои 15 минути и прецедете през цедка. След това смесете 2 супени лъжици от отварата с две супени лъжици пълномаслено прясно мляко, натопете малко ленено парче в течността и го наложете като компрес върху бузите и носа. След 10 минути свалете компреса и измийте лицето с хладка вода.

Срещу сенки под очите
Срещу следите, оставени от “дългата нощ” или интензивна работа, може да подходите вътрешно.
Една стара рецепта препоръчва да се дъвчат всяка сутрин на гладен стомах по няколко дръжки от пресен магданоз.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории