Последни Рецепти
Последни Статии

Зелника на Майстора

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

За осма поредна година през 2018 г. на обща пъстра черга в кюстендилското село Шишковци събира българи, сърби и македонци, за да споделят не само най-пивката ракия от последната реколта и най-изкусно завъртения зелник, но и да припознаят себе си в историите, които ще си разкажат един на друг. На фестивала “Балканска черга” от 22 до 24 септември местните жители ще отворят сърцата си, давайки най-доброто от себе си – те ще покажат майсторски изтъкани черги, ще сготвят най-вкусните бабини гозби, ще участват в песните и танците, в конкурсите и игрите и ще се веселят наравно с гостите.
Balkanska cherga 1
Важно е, че ако в първите години са идвали главно баби и дядовци, днес се превръща в празник на който има все повече млади хора.

Balkanska cherga 2

На фестивала има демонстрация как се вари ракия и конкурс за най-добре направеното на градус питие. През 2017 г. спечелила сръбската дюлeва ракия.

На мегдана през втория ден се опъва дълга черга, а на нея се редят зелници – отново български, сръбски и македонски, която ще криволичи в протежение на 80 метра. С половината от тях ще бъдат почерпени гостите на фестивала, а другата половина ще бъде продавана на символични цени. Не случайно изложението им носи името на художника Владимир Димитров-Майстора.

Конкурсът се казва “Зелникът на Майстора” и това е специална баница със сушени кори – разказва кмета на селото Климент Терзийски. – Старите баби знаят, че най-хубавият зелник, който се прави в Кюстендилско, е именно със сушени кори. След като кората се разточи и разтегли, тя се слага или на печката да се засуши, или на друго място да престои известно време и тогава вече продължава работата по направата на баници и зелници.

Balkanska cherga 3

Какво: изложбата “Зелника на Майстора”, част от фестивала “Балканска черга”
Къде: с. Шишковци, Кюстендил
Кога: 22 – 24 септември 2018 г.

zelnika na majstora 1

Майстори на домашно приготвени печива от Кюстендилско, Сърбия и Македония, участваха в изложба под мотото “Зелника на Майстора” на фолклорния фестивал “Балканска черга” в Шишковци. Произведенията бяха подредени на тъкана черга дълга 80 метра.

Рецепти за зелник може да видите в разказа за празника в съседното село Жабокрът, Кюстендилско.

Мнозина искаха да дегустират от печивата. Цените на зелниците бяха между 15 и 20 лева. Кметът на селото Климент Терзийски обясни защо името на изложбата е “Зелника на Майстора” като преди това припомни, че в Шишковци 32 години е живял и творял художникът Владимир Димитров-Майстора: “Майсторът е ял зелници. Той е обичал един специален зелник със сушени кори”.
Просто един от неговите модели – баба Юла Ризова, често му е точила баница с кисело зеле и праз лук, която той много обичал. Ваятелят с четка на българските мадони е прекарал 32 години в селото и за него споделя: “Ако има рай на Земята, това е кюстендилският край със сърце с. Шишковци”.

Празник на Рилския зелник се провежда в село Бели Искър, Самоковско.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории