Последни Рецепти
Последни Статии

Продукти богати на цинк

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Продукти богати на цинк
Цинкът е важен минерал за цялостното добро състояние на организма. Организмът ни не може да натрупва цинк, затова трябва редовно да го приемаме с храната.
Цинкът е минерал, който укрепва имунната система,предпазва от свободните радикали, полезен за простата при мъжете, помага при зарастване на рани, за запазване на зрението, за поддържане на слуха в добра форма. При регулиране растежа на децата, а също така играе роля при клетъчното размножаване.
При недостиг на цинк може да се наблюдава отслабване на имунитета, загуба на коса, на тегло, на апетит, кожни проблеми. За да се преборите със стресови ситуации и депресия е хубаво в менюто ви да влизат продукти богати на цинк.

продукти, които съдържат цинк


продукти, които съдържат цинк

Храни, богати на цинк
Стридите са сред най-богатите на цинк храни. 1 средно голяма стрида на ден ще ви осигурят 100% от необходимия за деня цинк. Но стридите са продукт афродизиак, с висока цена и не е лесно да се открият в нашите магазини, затова включвайте по-често морски дарове във вашето хранене.

Месо – също е сред най-богатите на цинк храни. Освен това с месото си набавяте още желязо и протеини. По-високо съдържание има в субпродуктите, като черен дроб, сърца и по-малко в бялото месо.

Бобови култури – всички бобови култури (боб, леща, грах, нахут) са богати на цинк

Ядки – любим и вкусен продукт когато говорим за здравословно хранене, те са богати и на цинк. Най-голямо съдържание има в тиквени и слънчогледови семки, в кашуто

Бразилски орех – съдържа от ядките най-много цинк. Трябва да бъдем внимателни – не повече от три от големите ядки на ден

Пълнозърнести храни – включвайте в менюто си пшенични кълнове, пълнозърнест хляб
Плодовете и зеленчуците почти не съдържат цинк затова вегетарианците трябва да бъдат внимателни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized