Последни Рецепти
Последни Статии

Предпазване от заразяване с птичи грип – част 1

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Представяме “Указания за предпазване от заразяване с птичи грип на български граждани, пътуващи и пребиваващи в заразени райони.” Указанията са публикувани на сайта на българското консулство в Ню Йорк.

За по-удобно четене и по-бързо теглене разделих материала на няколко части.

Указания за предпазване от заразяване с птичи грип на български граждани, пътуващи и пребиваващи в заразени райони

След месец декември 2003 г. силно патогенния птичи грипен вирус подтип А (Н5N1) придоби широко разпространение сред птиците в редица азиатски страни. В резултат в периода 26 декември 2003 г. – 8 август 2005 г. са доказани 112 случая на заболявания при хора, възникнали в резултат на директно заразяване при контакт с домашни птици. Потвърдени заболявания от птичи грип A(H5N1) при хора са регистрирани както следва: Тайланд (17 заболели/12 умрели), Виетнам (90 заболели /40 умрели), Камбоджа (4 заболели /4 умрели) и Индонезия (1 заболял /1 умрял).

В началото на месец юли 2005 г. беше съобщено за заболявания от грип и сред домашните птици в Русия. Според официалната информация до 20 август в Русия са доказани 50 взрива от грип А (Н5N1) сред домашните птици, регистрирани в 6 области: Алтай, Челябинск, Курган, Новосибирск, Омск, Тюмен, в които провежданите клинични, вирусологични и серологични проучвания показват, че разпространението на инфекцията сред домашните птици към датата на последната официална информация не е особено интензивно. Не е известно до каква степен са засегнати дивите патици и гъски, но се предполага, че сред тях вируса е изключително широко разпространен. До момента няма установени случаи на заразяване на свине. Въведен е засилен епидемиологичен надзор и под наблюдение са жителите на засегнатите села, служителите на ветеринарните лаборатории и лицата, ангажирани с унищожаване на болните и умрели птици. Данните от надзора сочат, че досега в Русия няма случаи за заразяване на хора от болните птици.

Понастоящем няма основания да се препоръчва да не се пътува до Русия или други страни, в които има заболявания от грип А (Н5N1) при птиците.

Независимо от това, че заразяването на заболелите досега хора е ставало само при директен контакт с болни птици и няма данни за предаване на птичия вирус А (Н5N1) от човек на човек (т.е. няма данни за епидемична ситуация) е необходимо българските граждани – пътуващи или пребиваващи в заразени зони да бъдат информирани за начините за предаване на грипния вирус от птиците на човек, както и за препоръчваните мерки за предпазване от заразяване и избягване на риска от възникване на заболявания от птичи грип при хората.

 • Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните птици, напр. кокошки, патици и др., а засега в редки случаи – да предизвика заболяване и при хора, имали контакт с птици.
 • Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
 • Източник на зараза за човека са птиците – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция, дори и когато са напълно здрави.
 • Инфекцията с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
 • Причинителят на възникващите сега взривове от грип А (Н5N1) е резистентен към препарата ремантадин и затова за антивирусна терапия се препоръчва препаратът Тамифлу.
 • Хората се заразяват при:

  • директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;
  • при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
  • при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
 • Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус върху лигавиците или при вдишване на вирусен аерозол. Понеже има данни, макар и ограничени за заразяване след консумиране на сурова патешка кръв се счита, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично.
 • Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната.
 • —–

  Прочети следваща част.

  Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
  Категории