Последни Рецепти
Последни Статии

Никулден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Никулден
легендите за Никулден

Празникът носи името на Свети Николай и е почитан от търговци, банкери, моряци, както и от много именници носещи имената Николай, Никола, Николина, Нина, Нено…
Обгърнат от вяра и мистика образът на Николай Чудотворец оживява чрез някоколко легенди.

nikolaus

Църковният празник на Св. Николай, Мирликийски Чудотворец или Никулден е един от най-почитаните от нашия народ църковни празници. Той е в чест на Св. Николай, който се е родил през 280-а година в малоазийския град Мира, провинция Ликия. По времето на император Константин Велики е провъзгласен за Мирликийски архиепископ и е взел участие в Първия вселенски събор на светите отци в гр. Никея. Умира през 325-а година.
Св. Николай става прочут със своите морски чудодеяния при спасяването на кораби и моряци в беда. Затова светецът се почита като покровител на необятната морска шир, на реките и езерата и като патрон на моряците и рибарите.
Традицията повелява на Никулден всички гемии и лодки да спират движението си, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител. И мореплавателите, и рибарите заедно със семействата си участват в тържествените църковни служби, след което устройват общи празнични трапези, посветени на Св. Николай.

Едно от най-популярните предания разказва как Свети Николай спасил отчаян обеднял търговец, който имал три дъщери. Когато изгубил всичките си пари, на човека не му оставало нищо друго, освен да продаде дъщерите си в робство. Светецът не позволил това да се случи, като уж случайно, в подходящия момент подхвърлял на бедния човек необходимите средства. Така той успял да омъжи и трите си дъщери. Разореният търговец осъзнал, че само свят може да бъде неочакваният дар, който го спасил от грях.
Оттогава почитат Свети Николай като закрилник на парите и имота.

Друга легенда разказва как светецът тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разярила буря и еди от моряците паднал от върха на най-високата мачта и умрял. Свети Николай възкресил човека и с молитва успокоил морето.
Ототгава е славата му на закрилник на моряците и повелител на морските бури.

Традицията да се яде риба на този ден също се крие в историята. Бродейки по моретата Свети Николай Мираклийски отново попаднал в буря – толкова люта, че пробила кораба с който пътували. Светецът вземал една риба от водата и с нея запушил зейналата дупка. Така спасил себе си и моряците.
От тук и традицията за Никулден да се приготвя риба, шаран, с каквото според поверието била запушена пробойната на кораба.

Историята на Свети Николай е следната. Живял е в страшното време за християнството на императорите Диоклециан и Галерий, когато са гоненията на християните, и е бил епископ в град Мир. От тук и името му Свети Николай Мираклийски. По това време мнозоина християни са били преследвани, измъчвани, хвърляни в затвора – където е попадал и самия светия. Промяна настъпва с император Константин I Велики, който приема християнството и го превръща в официална религия.
Легендата разказва, че за приемането на христовата вяра от императора е повлиял свети Николай.

Свети Николай е образ в източното правословие. В Западна Европа съще е много известен, особено популярен сред децата. В Германия, Чехия децата оставят обувките си пред вратата за да ги напълни през нощта срещу 6 декември с лакомства. Да, от Свети Николай тръгва и образ на Дядо Коледа.

На 6 декември традицията повелява да се приготви риба. Шаран, сом, толстолоб … А защо не и рибата, която предпочитаме – сьомга, херинга, скумрия, бяла риба филе, риба тон, пъстърва, лаврак, калкан
По рибните магазини има голямо предлагане, само един проверен съвет, не купувайте замразена риба. Независимо от предимствата на дълбокото (шоково) замразяване, когато купите такава риба водата се оказва повече и е трудно да се приготви вкусно и ефектно рибно ястие за празника.

По своите дела Св. Николай напомня и за някои старинни езически богове на водите и на подземния свят, каквито са старогръцкият Посейдон и славянският Велес.

6.12.2008

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории