Пуйка по старопланински
Добави към моето меню
Пуйка по старопланински
Една пуйка (около 2-2,5 кг)
1 по-голяма кисела зелка
4 -5 с.л. олио,
2 с.л. свинска мас
2 с.л. червен пипер
2 ч.ч. ориз
черен пипер и сол на вкус.
Пуйката се посолява отвътре и отвън и се поставя в пръстен гювеч върху част от зелето, нарязано ситно. Пече се на умерена фурна, като се обръща няколко пъти и се полива със соса, отделен при печенето. В зелето се сипва по малко вода, за да не прегори. (Добра идея е пуйката да е покрита със зелеви листа.)
След това пуйката се изважда. Останалото зеле се нарязва на много ситно и са сварява на слаб огън с маста, червения пипер, вътрешностите на пуйката, нарязани ситно, крилата и шията. Получената смес се прибавя към зелето в пръстения гювеч. Върху него се слага опечената пуйка. Прибавя се оризът и олиото. Разбърква се и се залива с малко вода.
Вари се още 10-15 минути, а след това се пече около 20 минути.
Поднася се с червено вино.