Последни Рецепти
Последни Статии

Храни богати на витамин В5

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Витамин B5, познат и като „пантотенова киселина“, е водоразтворим витамин, който е необходим при различни процеси в организма – спомага за произвеждането на червени кръвни клетки, както и за синтеза на половите хормони, също така е и фактор за различни химически реакции в организма.

Дефицитът на витамин B5 води до мускулни спазми, умора и парестезия – изтръпване. Затова трябва да се набавя редовно посредством храната.

Кои са храните, богати на витамин B5?
Зеленчуците, които са с богато съдържание на витамин B5 са карфиол и броколи. Гъбите също съдържат високи количества от този витамин. Освен него, тези храни са богати и с много хранителни вещества, които имат ключова роля в различни функции на организма.
broccoli karfiol pix

Най-добрите естествени източници на витамин B5 са царевицата и ягодите. Те са богати и на различни витамини, минерали и антиоксиданти, които нося ползи за цялостното здраве.

Ядки – кашу, бадеми, както и стафиди, са един от най-добрите избори за междинна закуска. Една шепа енергиен микс от ядки и сушени плодове може да удовлетвори нуждите на организма от важния витамин, а като бонус ще получите и други полезни хранителни вещества.

Витамин B5 се съдържа и в пилешкия дроб, яйцата и сьомгата.
Mлечните продукти също съдържат големи количества от витамина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории