Последни Рецепти
Последни Статии

Задушница преди Великия пост

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Задушница преди Великия пост
На 18 февруари 2017 г. е голямата Задушница преди Великия пост
В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в памет на мъртвите – на голямата Задушница преди Великия пост.

бог да прости

Това е ден за възпоменаване на душите на починалите.
За помена се приготвя “коливо” – варено, подсладено жито.
Българската традиция поверячва, че на този ден се прави хляб, пита или питки и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
На този ден се ходи на гробищата, гроба се почиства, носят се цветя и се палят свещи, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души” другаде допълват „Лека му пръст“, когато споменават името му.
Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя /Сирни заговезни/.
Черешова задушница 3 юни 2017 г.
Архангелова задушница 4 ноември 2017 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории