Последни Рецепти
Последни Статии

Коняк

Добавено в Други

Добави към моето меню

Коняк

Коняк е бренди, получено от грозде, което се отглежда във френския регион Коняк, и се прави от вино, което е получено от ферментацията на цели зърна грозде – люспа, семки и месеста част.

Конякът е двойно дестилиран в казани и се съхранява в дъбови бъчви.

Всъщност всички коняци са видове брендита от различни реколти, и обикновено различни региони. Дори и тези, които са от едно лозе или дестилат ще са смес от брендита от различни. Както при шампанското, производството от местните лозя се продава на къщи за коняк, всяка от които съхранява и държи за отлежаване коняк от различни доставчици. Тъй като няма закон колко годишно трябва да е брендито, индустрията е възприела някои общоприети срокове, за да се различава коняка. Важно е да се отбележи, че тези срокове нямат законов статус и всеки търговец на коняк ги използва по свой критерий.

Според легендата, през 1650 година рицарят Де ла Круа Марон сънувал ужасен сън: Бил заловен от дявола, който искал да му отнеме душата. Храбрият рицар бил поставен в казан с вряла вода, но Де ла Круа бил примерен християнин и усилията на Сатаната останали напразни. Тогава нечестивецът повторно поставил праведника с надеждата, все пак вземе невинната му душа – и точно в този съдбовен момент Де ла Круа Марон се събудил, осенен от гениалната идея. Щом дяволът се надяваше след двойно преваряване да отнеме изстрадалата ми душа на праведник, може би ще успея с двоен препек да отнема душата на виното!? Осъществил идеята и… получил коняка.

Първите лозари са се появили в Сантонж в края на III век, когато римският император Пробус разрешил на галите да отглеждат лозя и да произвеждат вино. До този момент, почетното право са имали само жителите на Нарбон, Бордо и още две-три области. След XII век популярност в страните на Северна Европа имат вината от Пуату. Винотърговски център става градчето Коняк. През XVI век Ла Рошел, пристанище в устието на Шарент, се присъединява към хугенотите. Далновидно решение! Въпреки че Ла Рошел и целият Сантонж се оказват изолирани от останалата част на Франция, за тях се отварят пазарите на протестантските страни на Северна Европа. Търговията кипи. Вино се произвежда прекалено много и качеството му пада. Така в края на XVI век настъпва криза. Именно в този преломен момент един проницателен търговец на вино е осенен от щастливата мисъл повторно да дестилира шарентските вина.


cognac, brandy.

Производители на коняк

* Бисквит (Bisquit)
* Готие (Gautier)
* Камю (Camus)
* Курвуазие (Courvoisier)
* Отард (Otard)
* Реми Мартин (Remy Martin)
* Хенеси (Hennessy)
* Шато Монтифо (Chateau de Montifaud)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории