Последни Рецепти
Последни Статии

Седемте смъртни гряха на кариериста

Добавено в Други

Добави към моето меню

Гуруто Джон Маки състави списък, вдъхновен от библейските предания
Седемте смъртни гряха на кариериста
Завистта, алчността и гневът погубват не само душата, а и бизнеса

Смъртните грехове, постулирани в Библията, погубват душата на човека, това знаят всички. Но има и седем “смъртни” гряха, които могат да разрушат всяка кариера. Добре е да ги избягваме, за да се намали рискът да бъдат чути думите: “Уволнен сте!” Седемте смъртни гряха от Библията са: гняв, алчност, завист, лакомия, похот, високомерие, леност.
Списъкът на седемте смъртни гряха в офиса е съставен от основателя и президента на компанията “Бизнес съксес коуч” Джон Маки. Те не се отличават много от библейските. Всъщност авторитетният бизнес консултант и автор на книгата “Мъдростта на кариериста – 101 начина да постигнете успех на работното място”, просто показва как завистта или гордостта обричат на неуспех не само надяващия се на кариера, но и този, който вече я е постигнал. Като в случая “кариерист” не е дума с отрицателен, а с изцяло положителен заряд.
1. Гордост
Всеки, който някога е успявал да изпълни с успех някоя сложна задача или да реши заплетен проблем, е изкушен да си припише всички заслуги за това. Дори тогава, когато успехът е бил немислим без помощта на колегите му. Но преди да дръпне одеялото към себе си, би било добре да помисли, че проявата му на егоизъм сериозно ще обиди останалите. Които в бъдеще няма да са склонни да му помагат. А дори могат да се опитат да подкопаят усилията му. Съветът на Маки е честно да делите заслугите и признанието с помощниците си. Това е основата на дълготрайния успех.
2. Завист
Не по-малко важно е да се признават заслугите на останалите, дори и да нямате отношение към тях. Не завиждайте на чуждите успехи. Завистта по природа е деструктивна. Според Маки тя е недостойна проява на успешния служител и го лишава от самоуважение. Глупаво е да се завижда на успехите на другите – те трябва да се възприемат като призив за съревнование. Тогава и собственият успех няма да закъснее.
3. Гняв
Необходимо е да държим далеч от себе си и гнева. От него в бизнеса със сигурност няма никаква полза. Той не предизвиква нищо друго освен спорове, караници и огорчение. “Не позволявайте на раздразнението да убие репутацията ви”, съветва Маки. “Учете се да ръководите емоциите си, да ги направлявате така, че да работят за вас, а не против вас. Тези, които са подложени на безсмислени изблици на ярост, рядко преуспяват. Те са прекалено лоши лидери, за да вдъхновят останалите.”
4. Алчност
Що се отнася до алчността, което в този случай се описва като “желание да се получи всичко и веднага”, за хората на бизнеса това е не толкова лошо качество. Но трябва да бъдете по-внимателни. Ако се опитате да погълнете прекалено голям залък, може и да ви приседне. Този, който се опитва да се катери по стълбата на кариерата, прескачайки по няколко стъпала, рискува да падне. “Много важно е да сте уверени, че сте готови за промяна. Което означава не само в професионален, но и в личен план”, твърди бизнес гуруто. Все пак всяко повишение означава не само добавка към заплатата, но и много нови отговорности. Така рискувате да попаднете под постоянен стрес, да се дразните от дреболии, да си изкарвате злобата на подчинените и т.н., което със сигурност ще ви провали.
5. Мързел
От друга страна, мързелът и самоуспокоението за човек, който иска да направи кариера, са опасни не по-малко от гнева или завистта. Дори за този, който не само дава големи надежди, но и за този, който е доказал, че наистина може много.
6. Самоуспокоение
Да се лежи на стари лаври е просто неразумно. “Днес, в условията на свръхконкуренция, ще преуспее само този, който продължава да се развива.” Затова се отнасяйте към работата си и всеки нов проект така, като че ли от тях зависи вашето бъдеще.
7. Лакомия
Не на последно място Маки поставя и още един грях. “Пожелаването”. В случая с кариерното развитие това означава въжделението на нещо чуждо – висока заплата, отделен кабинет, подчинени и т.н. Този грях погубва успеха дори и само заради факта, че прекалено амбициозните колеги не са обичани от останалите.
Радослава Григорова

Съвети за успех
Джон Маки дава и 9 полезни съвета към всеки, който иска да прави кариера и да работи добре с колегите си.
1. Не спирайте де се развивате. Учете нещо ново, разширявайте кръгозора си.
2. Важното в работата е резултатът. Ако си губите времето с невъзможни проекти, само ще свалите цената си.
3. Не си мислете, че сте незаменим. В офиса няма място за суперзвезди.
4. Не забравяйте да се учите от другите. Победителите никога не губят интереса си към научаването на нещо ново.
6. За всеки шеф няма нищо по-лошо от това да се огради с подмазвачи. Да, те ще го подкрепят и винаги ще твърдят, че е прав. Но професионалистите предпочитат да чуят истината и не се страхуват от умни сътрудници.
7. Неудачниците обичат да си присвояват заслугите на другите. Помнете, че победителите никога не забравят да отдадат дължимото и на останалите участници в успешен проект.
8. Не забравяйте за саморекламата. Да се хвалите е лошо, но да направите така, че останалите да разберат, че наистина сте добър в работата си, е друго нещо – то е необходимост. Иначе някой друг ще се накичи с вашите постижения.
9. Не се притеснявайте да поискате съвет. Колкото и да сте умни, на пътя ви може да възникнат препятствия, които да не можете да преминете без опитни приятели или колеги.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории