Последни Рецепти
Последни Статии

Хемороиди

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Хемороидите са едно от най-честите заболявания. 78% от мъжете и 22% от жените над 45-годишна възраст страдат в една или друга степен от тях.
Началните симптоми на заболяването започват около 20-годишна възраст.

Заболяването е известно от дълбока древност. В старото египетско царство е имало лекар “окулист и пазител ануса на фараона”. В древни ръкописи от Вавилон и Индия се говори за това заболяване. От тежки хемороиди са страдали Етиен Английски, Хенри VI, Людовик ХI, Монтен и Ришельо. По време на битката край Ватерло Наполеон е бил с тежък хемороидален пристъп.

За възникване на заболяването се обвиняват дългото стоене прав при някои професии, възпалителните заболявания в тази област, упоритият запек, тежката физическа работа, заседналият живот, наследственото предразположение и др.

Хемороидите се делят на първични и вторични. Вторичните, или симптоматични, са последица на друго основно заболяване. Първичните могат да бъдат външни или вътрешни. Обикновено началото на заболяването е незабелязано и протича много години без особени оплаквания. Болните често имат сърбеж в аналната област и физически дискомфорт след изхождане. Един от първите сериозни симптоми е кръвотечението. След дефекация изпражненията са посипани с алена, чиста кръв на капки. Обикновено количеството на кръвта не е обилно, но ако дълго време не се вземат подходящите мерки, може да се стигне до анемични състояния.

Лечението на тази болест изисква хигиенно-диетичен режим. В храната трябва да се ограничат пикантните подправки и лютивите храни.
Алкохолът се спира, особено червеното вино.
Препоръчва се умерено ходене, физически упражнения и туризъм.
Да се избягва заседналият начин на живот и работа.
В никакъв случай не бива да се допуска запек, тъй като това усложнява допълнително заболяването.
Личната хигиена в такива случаи е от особено значение. Измиване със студена или хладка вода и подсушаване след всяка дефекация са задължителни.

Лечението може да бъде с медикаменти или оперативно, но това се преценява от специалист хирург в зависимост от стадия на заболяването.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории