Остеопороза
Добави към моето меню
Остеопороза
тихата епидемия на XXI век
Здравословно хранене при Остеопороза
Повече от 200 милиона души в света страдат от Остеопороза. В САЩ, Европа и Япония болните са 75 милиона, повечето са жени. В България болните от остепороза са около 850 000, основно жени, над 40 години. В бъдеще на подобен риск ще бъде изложена всяка втора жена и всеки осми мъж. По значимост това заболяване е на 4-то място сред неинфекциозните, като се нарежда след сърдечносъдовите, онкологичните и захарния диабет.
Медиците са категорични:
ПРОФИЛАКТИКАТА е по-важна от лечението!
1. Основното в профилактиката на Остеопорозата е набяването на достатъчно калций, витамин Д, фосфор, магнезий, мед, цинк, витамин С и К.
С високо съдържание на калций са мляко и млечни продукти, риба, яйца, зеле, соя, фасул, бадеми, броколи, черен ръжен хляб.
Витамин D има в кравето масло, яйчния жълтък, рибеното масло, но основният му доставчик е Слънцето. През пролетта и лятото 20 минути излагане на слънце са достатъчни за целогодишния запас от витамин D.
2. Намалете консумацията на животински белтъчини, сол и кафе, т.к. те пречат за усвояването на калция и запазването му в костите.
3. Ограничете алкохола и откажете цигарите – те са рискови фактори.
4. Ако дефицитът на калций не може да бъде компенсиран по естествен начин чрез диетата и съобразния начин на хранене, възползвайте се от подходящите хранителни добавки и лекарствени средства.
5. Увеличете физическата активност!
С фитнес, бягане, тенис, дори и с обикновено ходене пеша ще поддържате необходимата здравина на костите си, ще стимулирате образуването на нова костна тъкан.
Повод за този постинг е следния. Снощи разбрах, че по БТВ е почнала “Анатомията на Грей”. Диагнозата “Остеопороза” беше спомената на няколко пъти, което провокира моя интерес и като резултат този първоначален материал.
Следва продължение