Войнишки курабии
Добави към моето меню
По стара традиция за празник като Великден се приготвят бабините Войнишки курабии.
Това е рецепта по старите тефтери, които се пазят във всяко семейство.
Това е рецепта лесна, бърза и вкусна.
Продукти:
800 грама брашно,
4 яйца,
200 грама захар,
100 мл олио,
200 грама кисело мляко 3,6%
1 ч/л сода бикарбонат,
1 ч/л амониев бикарбонат,
1 щипка сол,
Настъргана кора от лимон,
1 жълтък за намазване,
Ванилия.
Начин на приготвяне:
Брашното, солта, ванилията, настърганата кора от лимона – смесете на сухо.
В друга купа разбийте яйцата със захарта и олиото.
Добавете ги към смесеното брашно.
В друга купа изсипете киселото мляко и към него добавете содата. Разбъркайте добре. След като шупне, добавете амония и разбъркайте пак.
Добавете киселото мляко към брашното и яйцата.
Замесете бързо хубаво еластично тесто. Тестото ще бъде леко твърдичко.
Разделете тестото на топки по 45-50 грама, като готовите топки ги сложете на тава с лист хартия за печене, като ги натиснете отгоре да станат леко плоски.
Намежате ги с разбит жълтък с малко вода. Поръсете обилно със захар.
Печете на 180 градуса до готовност – около 10-15 Мин.