Последни Рецепти
Последни Статии

Постановление за българските храни в търговските вериги

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 21 април 2020 г. в Държавен вестник е публикувано постановлението на Министерски съвет, което задължава големите търговски вериги да предлагат български храни от местни производители. То ще бъде в сила до края на годината, а в обхвата му попадат всички собственици с повече от 10 обекта за търговия с храни.

От последния вариант на постановлението е изключена първоначалната идея веригите да са длъжни да предоставят поне 50 на сто за български храни.

fermerski pazar 1
Снимката е направена на фермерски пазар пред министерство на земеделието, лято 2019

„Според бизнес модела на всяка от тях да си решат като маркетингов подход как да приложат този регионален къс канал на доставка“, каза земеделският министър Десислава Танева и добави, че производителите на плодове и зеленчуци у нас са около 16 000. 3/4 от тях са пазарнонеустойчиви и ако не им се помогне, те ще фалират.

Големите търговци се съгласиха да подкрепят малките фермери, макар че не всички те отговарят на завишените изисквания. Веригите вече разполагат със списъци на регионални фермери, за да подпомогнат тези, които се нуждаят спешно, а това са оранжерийните производители. Тепърва ще стане ясно как ще се създадат регионалните канали за търговия, как ще се организира транспорт, логистика и договориране.

Постановлението ще действа до 31 декември, а след този срок операторите могат да продължат да прилагат онези елементи от него, които смятат, че са полезни в пазарните условия след извънредното положение.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории