Последни Рецепти
Последни Статии

Задушница 2023

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Кога е Задушница през 2023 г.?
Голяма задушница, Месопустна – е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди Великия пост – 18 февруари.
Черешова задушница – е ден преди Петдесетница – 3 юни, събота.
Архангелова задушница – е в събота преди Архангелов ден – 4 ноември, събота.

Според православието това е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.
zadushnica

Задушниците са израз на това, че ние не сме забравили нашите близки, че ги помним, че те, макар да не са тук при нас, са живи в мислите ни, в спомените, за вярващите и при Бога. Те са знак на уважение към починалите, ден на който да изразим мъката си от тяхната липса. Ние се молим в другия живот те да бъдат на хубаво място, защото душата има нужда от молитва.

В храмовете се отслужват заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. За Задушница мнозина записват имената на свои покойни близки за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата.

Голяма задушница е седмица преди началото на Великия пост, който през тази година започва на 26.02. В съботния ден срещу Неделя Месопустна се извършва помен в чест на мъртвите.
На Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, внезапно починали или останали без погребение.

Черешова задушница, се отбелязва ден преди големия християнски празник Петдесетница. Нарича се “черешова” – на името на най-популярния плод по това време на годината. В памет на починалите ни роднини и близки, освен жито, питка и вино, се раздават череши.
Тя е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден чрез богослужението в църквата измолваме прошка от Бога за нашите покойници

Архангелова задушница – Както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, плодове.
На този ден почитаме паметта на мъртвите и отдаваме почит и признателност на българските военнослужещи, загинали във войните и в мирно време. Архангелова задушница се нарича и мъжка, защото е посветена на загиналите воини.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

На Задушница е хубаво да посетите гробовете на роднините си. По традиция на гроба свещеникът извършва парастас, който е по-кратък от панихидата. Може да отидете, да почистите, да сложите цветя, да запалите свещичка и да помълчите.

Ако разстоянията са големи може да си припомните за човека, който ви липсва. Ако сте вярващи да се помолите за душата му. Или просто да раздадете на съседите си. Това е нещо, което научих в кооперацията в София от по-възрастните съседи. На този ден те позвъняваха на вратата за да подадат чиния с варено жито, домашни сладки и питка. За да им върна жеста я връщах пълна като казвах, че е в памет на моите баба и дядо.

Сладкиши, месо и вино се раздават посред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Традиционно за Задушница се приготвят питка, жито и вино.
Как да приготвим Жито за задушница

– Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
– Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
Свещите – Хората палят свещи, за да видят в огъня образа на своите близки.
Тамянът – представлява чистата молитва.
Цветята – са символ на добродетелите на починалия.

Според православния канон неправилно е поставянето на храна на гроба на покойника. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета или лоши хора, като по този начин се оскверняват гробовете.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории