Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене по време на пости

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

През 2023 г. Великден е на 16 април. Това и определя датите на подвижните празници.
Великденските пости започват на 27 февруари 2023 г. През седмицата преди тях, наречена Сирница, до неделя – 26 февруари, когато е Сирни Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло – всякакви млечни продукти и яйца.

Великият пост: Продължава седем седмици и приключва ден преди Великден, който тази година се пада на 16 април.
Независимо дали постите по религиозни причини или от желание да пречистите тялото си, важно е внимателно да подбирате храната си, какви продукти ще изберете, как ще ги приготвите и как ще ги приготвите, как ще ги поднесете и как ще се нахраните.

Богородични пости: Всяка година е по едно време – от 1 август до 14 август.

Петровите пости: Постите се падат от неделята след Петдесетница, тоест осем седмици след Великден до Петровден на 29 юни. През 2023 г. Петровите пости са от 12 юни до 29 юни.

Коледните пости: Са от 15 ноември до 25 декември всяка година.

Постната рецепта не означава, че е скучна, еднообразна или невкусна
Меню за пости

clean eating pix 1

Пет съвета за храненето по време на пости

Приемайте достатъчно протеини – източници на растителен протеин са бобовите храни – боб, леща, нахут, грах, соя – могат да се приготвят много и вкусни рецепти с тях. Също така авокадо, ядки – орехи, бадеми, както и гъби/

Гответе – Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, тъй като някои от тях, като моркови, домати и гъби, имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества. Използвайте цялото богатство на зеленолистните зеленчуци и зелените подправки да овкусите вашето ястие.

Повече калций и желязо – Включете в менюто си сусам и сусамов тахан, сушени кайсии, както и различни бобови храни, спанак, броколи и моркови.
Черният шоколад, тиквените семки и боб са сред най-добрите източници на желязо.

clean eating pix 2

Не се увличайте с тестените продукти – Не консумирайте прекалено много хляб и тестени храни. Сложните (бавни) въглехидрати ще ви дадат за по-дълго време усещане за ситост, затова включете в менюто си пълнозърнест хляб, овесени ядки и и паста от твърда пшеница. Те ще ви осигурят фибри, витамини и минерали.

fasting-before-Easter

Комбинирайте зърнени храни и варива – Боб, леща, грах и нахут ще ви осигурят нужните за организма аминокиселини. С ориз се получават много вкусни постни ястия, като се добавят.

Чаша червено вино – Алкохолът е забранен по време на пости, с изключение на виното. Червено вино може да се употребява всеки ден по една чаша, с изключение на сряда и петък. Виното се разрешава по време на поста, тъй като е символ на Христовата кръв.

Риба по време на пост – се разрешава единствено на Никулден – 6 декември, по време на Коледния пост, и на Благовещение – 25 март – по време на Великденския.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории