Последни Рецепти
Последни Статии

Медовина

Добавено в Напитки

Добави към моето меню

Питате се какво е медовина? Сигурно сте чували за нея във викингски саги, средновековни хроники и истории за дръзки пирати. Медовината (англ. – mead) е легендарно алкохолно питие, приготвено от чист пчелен мед по различни мистични рецепти. Вероятно някои от вас вече са се насладили на отличните вкусови качества на тази старинна отвара, носеща удоволствие не само с неповторимия си аромат, но и с атмосферата, която създава чашата хубава медовина.

Какво: Празник на Медовината 2019
Къде: Основна локация: бар „Абордаж“, ул. Веслец 22. Там може да се информирате за всичко по време на фестивалните дни.
Кога: 1 – 3 ноември 2019 г.

Празникът се провежда в началото на ноември и продължава 3 дни, като протича в няколко локации. Медовината е най-древната алкохолна напитка. Приготвя се от ферментирал пчелен мед, към който могат да се добавят ароматни билки, плодове, подправки.
На празника ще опитате избрани медовини, ще разберете как се прави медовина, ще похапнете вкусна средновековна храна, ще разберете от пчелари колко важен е истинският мед за хубавата медовина.

mead

Какво е медовина?
Ароматна алкохолна напитка, приготвена от чист пчелен мед.
Съществуват много типове медовина – традиционна медовина, метеглин, меломел, хидромел, родомел и др. Алкохолното им съдържание може да варира от 5% до 16% и дори над 20%, а в добавка към основните съставки може да присъстват различни билки, плодове и подправки. Хората приготвят различни напитки на основата на ферментирал мед от хилядолетия и сведения за това има от Европа, Южна Америка, Африка и Азия.
Медът винаги е бил суровина от изключителна ценност за човека поради високите вкусови и благотворни свойства, както и заради усилията, които изисква неговото добиване.

mead pix

Как се приготвя медовина
В 10 литра мека вода се разтварят при бъркане 3,6 кг. мед, загрява се до кипене и се вари 1 – 2 часа. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд (буре) или емайлиран съд с плътно прилягащ капак (ако се налее в стъклен съд, той ще се спука), вместимостта на който трябва да е приблизително с 3 – 4 л. по-голяма от количеството на приготвения разтвор. Прибавят се корите на 1 – 2 лимона, 2 г. карамфил, 10 – 12 г. канела и накрая 3 – 4 лъжици пресен мед за подкваса. На съда се прикрепя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура (15 – 20 °C). Приблизително след около 7 – 8 седмици медовината става прозрачна (избистря се) и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани, които се пълнят догоре. Ферментационната тапа се оставя на втулката на дамаджаната и след 3 – 4 месеца готовата медовина се пълни в бутилки

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории