Последни Рецепти
Последни Статии

Традиции и рецепти за посрещане на Китайската Нова година

Добавено в китайска кухня

Добави към моето меню

На 25 януари ще настъпи Новолуние, което ще ни даде възможност да погледнем по нов начин върху живота и да си намислим желания, които да се изпълнят.
В източните страни по това време ще празнуват Новата година на Металния Плъх
mouse koleda

В Китай обаче голяма част от празненствата бяха отменени, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус, взел жертви и достигнал вече до Европа. Новината, която обиколи света е как китайците ще построят в град Ухан болница за 1000 човека само за 6 дни. Градът е един от най-големите в света по население.

Годината на Металния плъх се очаква да донесе творческа енергия, късмет, здраве и просперитет.

Плъхът е първата от 12-те зодии според китайския календар и годината, която ще премине под знака му, ще бъде година на нови начала. За да е изобилна новата лунна година, астролозите съветват празничното меню на 25 януари да включва любимите лакомства на Плъха – ядки и разнообразни сирена, а хората да носят най-ценните си дрехи и бижута.

china new year

История на Китайската Нова Година и защо се нарича Празник на Пролетта

Китайската нова година се нарича Чун цзе, посрещане на пролетта, още и пролетен фестивал. В нощта срещу Празника на пролетта – навечерието на Новата година според лунния календар, е времето, когато семействата се събират заедно на обилен обяд, следван от вечер на приятни разговори и игри. На следващата сутрин хората посещават домовете на своите роднини и приятели, за да им честитят Новата година и да си разменят благопожелания. По време на Празника на пролетта, хората украсяват домовете си с новогодишни картини и стихове, които носят късмет, а в много части на Китай се организират различни традиционни мероприятия, известни са танците на лъвове, танците с драконови фенери, гребане с лодки и ходене на кокили.

Трапеза за посрещане на Китайската Нова година
Какво ще се сложи на празничната трапеза зависи преди всичко от региона, но задължителни за всички области са семената от лотос и гинко и черните морски водорасли. В никакъв случай не се поднася соево сирене тофу, заради белия му цвят – цвета на смъртта и несполуката – традиционно в Далечния Изток.

Рецепти от китайкста кухня
На масата се слагат пелмени, които преди това е правило цялото семейство. Поднасят се и ориз и кръгли плодове – ябълки, портокали и мандарини, които символизират любовта, семейството. Кифличките от лепкав ориз с изненада (с парченца плод, ядки) също се сервират по традиция.

На трапезата се слагат 12 ястия, колкото са и месеците в годината. Задължително трябва да има много пиле, приготвено по най-различни начини. Може да бъде със сладко-кисел вкус, пържено или запечено. На масата има и много зеленчуци и задължително риба. В новогодишната нощ не се яде ориз, а пелмени, също приготвени по различни начини.

Домакинята тайно слага паричка (някога са слагали парче сребро, злато или скъпоценен камък) в една от тях и този, на когото се падне паричката, ще е късметлията през годината (не ви ли напомня нашата питка за Бъдни вечер?). Спагетите символизират дълъг и щастлив живот; този, на когото се паднат най-дългите, съответно ще има по-дълъг и успешен живот.

Колкото по-богата е трапезата, толкова по-плодородна ще бъде следващата година.

Китайски бисквитки с късметче
рецепта как сами да направим Fortune Cookie с тях можете да изненадате приятелите си
Китайски бисквитки с късметче

Пролетни ролца
Световни класики: spring rolls
Пролетни ролца

Пиле в сладко-кисел сос с ананас
Пиле в сладко-кисел сос с ананас

Китайски оризов пудингКитайски оризов пудинг

Пилешко филе с Нудълс и зеленчуци
Пилешко филе с Нудълс и зеленчуци
Пиле в сладко-кисел сос “Пекин”
Една наистина лесна и бърза рецепта за пилешко в сладко-кисел сос
Пиле в сладко-кисел сос

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории