Последни Рецепти
Последни Статии

Лунна диета март 2023

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Добрата новина е, че зимата си тръгва. Идва пролетта. Дори да има сняг, дори да е студено, щом игликите и джанките са нацъфтели пролетта е тук. Време е за пролетно събуждане и оживление на природата.

asen 1

И ни се иска всичко около нас да е по-чисто, по-хубаво, изпълнено с живот. Това се отразява и на това как се чувстваме и как изглеждаме. Нормално е през зимата да сме качили някой и друг килограм, което е свързано с по-калоричната храна и по-малкото движение.
Пролетта е време за повече движение, без оправдания, без отлагане, без пролетна умора.

Пролетта е време, когато нашите деди са казвали, че е настъпила, когато се хванем за зелено.
Затова оглеждайте се в магазина за всичко в цвят зелено и свежо, което не изглежда пълно с нитрати или консерванти и го включвайте във вашето меню. И ако имате възможност отглеждайте сами в градината зелени салати, спанак, лук и чесън, ако имате възможност това е вкусна и полезна храна.

Пролетта е време, когато в градината след първите кокичета се е показала коприва, спанак и лопуш.

Пролетта е време за промяна.
И тук имаме един верен помощник – Лунната диета.
За да се чувстваме добре в собственото си тяло трябва да водим здравословен начин на живот – балансирано хранене, съобразено със сезона, физическа активност, позитивни мисли и спокойствие. И един ден в седмицата – ден за почивка и почистване на организма – 24 часа само на вода, прясно изцеден сок и билков чай. Може да бъде и воден ден, който вие изберете в седмицата, може да бъде и фастинг (интервално хранене, може да се нарече и детоксикация. Важното е да го приемете и да го следвате – от години сме приели да следваме лунните фази като дата.
Периодичното хранене има все повече последователи. То е модерно. Полезно. И проверено от времето, защото в християнството има пости – Великденският пост започва на 27 февруари 2023 г., мюсюлманите имат Рамадан – време през което не се приема храна през светлата част на деня. Лечебно гладуване има в книгите на Пол Бег и Лидия Ковачева.

moon diana ruseva
Фази на Луната март 2023 г.
07 март 2023 – 14:42:49 часа – пълнолуние
15 март 2023 – 04:10:17 часа – последна четвърт
21 март 2023 – 19:26:44 часа – новолуние
29 март 2023 – 05:33:12 часа – първа четвърт

Единственият начин да отслабнеш като пиеш зелен чай е като отидеш в гората да го набереш. (И то няколко пъти!)
Правилото е, че за да отслабнете, трябва да сте в калориен дефицит – да приемате по-малко калории отколкото изразходвате.
За да увеличите разхода – трябва да сте активни физически. Активното движение е път към здраве, живот без лекарства и посещения на лекар. Да, иска се организация и понякога е свързано с разходи, но моля ви не намирайте оправдания, а намерете начин. Може да е 20 мин всяка сутрин гимнастика, йога. Може да тренирате 2 вечери в седмицата и да използвате всяка възможност за движение когато отивате на работа, когато сте в офиса…
Със спорт се отслабва трудно. Достатъчно е да погледнете какво показва смарт часовник ви след поредната тренировка или в края на деня.

Затова се казва, че пътят към отслабването започва във вашата кухня.

Може да опитате да бъде един ден само на вода (филтрирана, изворна). Може да направите зелен чай или билков, но трябва да се пие без захар, без мед, без подсладители…
Може да приготвите сокове от качествени продукти.

В началото на март се огледайте за кореноплоди и си направете кълнове и поници. Лесно се приготвят в домашни условия, необходими ви са само семена, които може да покълват, буркан и парче марля. Това е зелена енергия. Може да го добавяте към смути или салата.

Това са няколко проверени и любими идеи за прясно изцеден сок през март:
– Портокалов сок – 2 портокала се изцеждат, около 200 мл е
– Сок от грейпфрут – около 150 мл сок от един плод, добавете малко вода, разбъркайте
– Сок от киви – пасирайте 2 кивита и добавете чаша зелен чай и поднесете
– 1 ябълка, 2 кивита – нарязват се на парченца, пасират се, получава се много вкусно пюре, което разреждате с вода и имате 2 чаши вкусен прясно приготвен сок
– смути с боровинки – пасира се 1 шепа замразени боривинки с 200 мл вода
– сок от червено цвекло, 1 морков и ябълка

Хранете се цветно! С настроение. Нека зеленчуците и плодовете присъстват всеки ден в менюто ви.
Това са основните принципи към които да се придържате за да бъдете в добра форма
– Здравословно, балансирано хранене
– Активно движение
– Позитивно мислене, макар критичното мислене да е по-полезно
– Хубав сън
– Качествен секс

Движение. Самото усещане за пролет и слънцето ни карат да излезем навън и да се движим. В парка е пълно с малки деца. Може да видите хора, които тичат от рано сутрин до късно вечер. Градът се изпълва с колоездачи. В София условията за активен начин на живот са по-малко в сравнение с други градове на Европа, и като условия и заради мръсния въздух, но нека не търсим оправдания, а решение.
Затова ходете! Ходенето е така полезно, използвайте всяка възможност за движение. Стойте прави, качвайте стъпала.

Използвайте смартфона си, качете си апликация, която да отчита изминато разстояние, време, да ви показва изгорени калории или си купете часовник, който да ви брои крачките и изминатото разстояние. Качете си апликация с упражнения, такава, която ви помага да организирате храненето си и броя калории.

Ходете всеки ден. Тичайте в парка. В началото може да ви бъде трудно, след това ще ви е странно, а след това ще ви хареса. Тичането помага да се научите да дишате и да подредите мислите си. Никой не очаква от вас да тичате всеки ден 5 км за по-малко от 30 мин, важното е да започнете да го правите.
Има толкова достъпни онлайн видеа за упражнения за добра форма, за отслабване? И знаете ли кога не работят, когато не ги правите или не ги правите правилно.
Правете йога. Казват, че най-трудната асана в йогата е да постелите килимчето, след това 20 мин или 45 минават бързо. И усещате тялото си по-гъвкаво и стойката се подобрява.
В парковете има и фитнес уреди на открито – не минавайте покрай тях.
До тук описах начини, които искат само вашето време и желание и последователност. Безплатни. Ако искате погледнете какво предлагат в близката до вас фитнес зала или клуб по танци.

Пожелаваме ви един красив месец март и се радвайте на пролетта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории