Последни Рецепти
Последни Статии

Трапезата в новогодишната нощ

Добавено в Българска кухня

Добави към моето меню

Храните, които „привличат късмет“ на Нова година, са сходни в различните райони на България. Традицията изисква на празника във всеки дом да има ястия от свинско и птиче месо. Прасето се възприема като символ на богатството и прогреса, а печеното пиле, което често се слага на трапезата, се свързва с пожеланията за по-лека година, да е успешна и без премеждия и големи затруднения.

Трапезата в новогодишната нощ символизира нашите пожелания за бъдещето

На празничната трапеза може да се поднесе и яхния или цяла пълнена птица като кокошка, петел, пуйка или патица.
Пълнена пуйка
pylnena-pujka

радиционна рецепта на новогодишната трапеза са и сармите и пълнените чушки. Те са приготвени от предварително запържен ориз, подправен с черен пипер или сушен магданоз. Може да се добавят моркови, гъби, стафиди, а месото е мляно или кълцано на ситно.
Сарми и чушки в гювеч – Традиционно българско ястие за празник
sarmi-i-chushki-v-gyuvech

Централно място заема празничната погача, украсена с елементи, които да пожелавам успешна и щастлива година.

Традиционни български рецепти за Нова година

На първи януари българинът приготвя т.нар. „баница с късмети“, от която всеки член на семейството си взима парче, за да отгатне какво го чака през годината.

Така храната в новогодишната нощ не трябва да е просто вкусна и за угощение, тя трябва да е съобразена със старите родни традиции и да създава усещането за дом и уют по български. Дори сънародниците ни, които живеят далече в чужбина, ще сложат на трапезата деликатеси, ястия и напитки, изпратени от България. (такава беше една реклама в края на 2019 г. каква храна да изпратим на нашите близки, които са далече от родина, за празника. най-често това се споменаваха бурканче лютеница и луканка)

Всеки заделя по-голям бюджет, за да е отрупана масата с храна по празниците. Стремежът е да има от всичко и без значение дали е месо, мляко, хляб, зеленчуци, деликатесите трябва да носят вкус и качество, сякаш са приготвени от „ръцете на баба“.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории