Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които намаляват кръвното налягане

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За повишеното кръвно налягане и последиците от това е писано много. Храната е може би най-достъпният начин с който може да помогнем за неговото нормализиране. Много по-трудно може да намалим хроничният стрес на работното място, проблемите в семейството или проблемите с които се срещаме и които водят до повишаване на кръвното налягане. Изразът “Вдигнах кръвно” употребяваме често в такива ситуации.

infarkt

Храни, които помагат да се намали високото кръвно налягане
Това са храни и промени в хранителните навици, които ефективно и бързо намаляват кръвното налягане и така помагат и за укрепване и прочистване на кръвоносните съдове.

– Подправки вместо сол
За да поддържате нормално кръвно, експертите препоръчват да консумирате по-малко сол, като я заменяте с подправки и билки – магданоз, мащерка, розмарин, риган, чесън. Тези подправки имат свойства за изгаряне на мазнини и понижават кръвното налягане и холестерола.
Прекомерната употребата на сол води до високо кръвно

Хранене при високо кръвно – DASH или Dietary Approaches to Stop Hypertension (Диетични подходи за намаляване на хипертонията)

– Плодове
За да поддържате кръвното си нормално, често трябва да използвате нар и боровинки, богати на антиоксиданти. Те помагат за прочистване на кръвоносните съдове и намаляване на дебелината на стените им.
berry pix 2

Ядки
За да намалите налягането и да подобрите общото състояние на организма е добре да включите в ежедневната диета неосолени орехи или шам фъстък. Доказано е, че веществата в тях подобряват работата на сърцето и прочистват съдовете.

– Риба
Мазните риби като сьомга или скумрия съдържат омега-3 мастни киселини, които могат да защитят кръвоносните съдове и понижават високото кръвно налягане.

– Чай
Експертите препоръчват да пиете билков или висококачествен зелен чай. Важно е да знаете, че полезните свойства на сортовете зелен чай се засилват, ако го приготвите повторно.

От какво си струва да се откажете?
При високо кръвно налягане трябва да се избягват солта и прекомерната употреба на захар. Обърнете гръб и на пържените и пушените храни.
Забранени храни при високо кръвно налягане
Не злоупотребявайте с хлебни изделия и рибни консерви, както и с алкохола, който повишава кръвното и затова е противопоказан за страдащите от хипертония.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории