Последни Рецепти
Последни Статии

Житна диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Прочистващият житен режим ни е завещан от Петър Дънов. По традиция се изпълнява всяка година през февруари в различни дни, съобразно фазите на луната.

Най-доброто време за житния режим на Петър Дънов през 2023 г. е от 8 до 17 февруари. Тогава Луната излиза от фаза пълнолуние и започва нейният „разсип“.
Житният режим не е диета. Основното предназначение на режима е духовно, ментално и емоционално изчистване. Режимът е с продължителност 30 дни, като се разделя на 10 дни подготовка, 10 дни същински режим и 10 дни плавно и постепенно захранване.

Важно е преди да започнем изпълнение на режима да подготвим тялото си за пречистването

Подарете си десет дни в лечебницата на Природата от 8 до 17 февруари

Житната диета е с продължителност от десет дни. Необходими ни са около 1 кг жито или лимец (качествено, да може да покълва, т.е. да носи в себе си живот), 30 ябълки, 90 ореха, буркан чист и качествен мед. Това са продуктите за 10 дни – достъпни са, продукти, които традиционно присъстват в храненето ни.

Всеки ден менюто включва
– 100 г жито
– 3 ябълки
– 9 ореха
– до 3 лъжици мед.
– На ден се пие около 1.5-2 литра преварена изворна или трапезна вода.

Как се приготвя житото? Житото се слага в термос вечер и се залива с 1.5 до 2 ч.ч. много топла, но не гореща вода. Сутринта изпийте водата и разпределете житото на 3 порции за през деня. Подсладете ги с по една лъжица мед.

Какво трябва да знаем за житния режим
Житната диета не е просто диета за сваляне на килограми. Тя обновява и пречиства духа, ума и тялото.

zhito 3

Със житния режим можем да прочистим телата си предпролетно. Зимата е сезон, в който консумираме по-тежка, мазна храна, наситена на животински мазнини и затова в съчетание с циклите на луната, всяка година три дни след февруарското пълнолуние, е един доста благоприятен период, в който можем да поставим тялото си на този пречистващ пост.

Захранване след житната диета:
На 10-тия ден от Житния режим се приготвя т.н. Ангелска супа от 1 л вода и три средно големи обелени картофи. След като се сварят към супата може да се прибавят няколко капки лимон и ситно нарязан магданоз. В следващите дни към храненето се добавят всички желани храни.

За кого не е житната диета?
Няма диета подходяща за всички хора. За да подобри един начин на хранене здравословното състояние на даден човек той трябва да бъде съобразен с конкретното състояние на човека, който го прилага. Важно е да се отчетат фактори като например:
– Индекс на телесната маса (BMI), процент на мастната тъкан, съотношението мастна: мускулна тъкан и др. За много слаб човек например продължителното гладуване, ограничено хранене или джусинг могат да изтощят имунната система, да влошат състоянието на кръвната захар, а при жените – да имат неблагоприятни последици върху половата система. Житният режим е ограничаващ режим, свързан с гладуване и заради това не е подходящ за всеки!
– Особеностите на храносмилателната ви система
– Различни хранителни непоносимости. Симптомите за хранителна непоносимост могат да бъдат толкова разнообразни, че човек не може да знае със сигурност, без да си направи подходящ кръвен тест. Глутенът, който е основният протеин в житните култури, е сред основните алергени.
Глутенът, бавния убиец

Трябва да помним, че днес живеем в много по-динамична и замърсена среда отколкото по времето на Петър Дънов. Житото, което ядем днес, не е житото, което е било преди 100 години като сортове, нито технологията по която се приготвя хляба.
Затова, ако искате да спазвате житен режим изберете качествено жито или лимец.

Ако имате някой от следните симптоми, житният режим не е подходящ за вас: глутенова или друга хранителна непоносимост, автоимунно заболяване, рефлукс, астма, газове, подуване, запек/диария, киселини, екземи и други кожни проблеми, репродуктивни проблеми, чести безпричинни главоболия, тежък цикъл и ПМС, тревожност и трудности при съсредоточаването и др.)

Отново е февруари. Отново се говори за житен режим. Ябълки, мед, орехи, жито… (ябълки и мед са и символите за посрещане на празниците на евреите на Ханука и вероятно на още не една близка нам географски култура).
Самата аз се изкушавам да опитам 10 дни на мед, ябълки и жито… това, което ме спира, че това е моно диета, еднообразно и непълноценно хранене. Може и да опитам, но не повече от 3 дни.
Знам какво показва кантарът в края на февруари, че съм качила няколко кг. И не съм спирала да се движа и да спортувам, да ходя повече от 10 000 всеки ден, да се храня балансирано и по малко. Но стресът и годините си казват своето.
Ако искам да вляза във форма, а при мен всеки кг е важен, когато бягам (март е първото бягане в Рим, следва в Нидерландия… в Хага, в Лайден) Решението е просто – калориен дефицит и повече тренировки, защото колкото повече са мускулите се ускорява метаболизма. И да пия вода.

За тези, които ще следват житната диета:
Трябват ви около килограм жито или лимец, 30 ябълки, 90 ореха, буркан чист (домашен!)мед. Всеки ден се консумира по сто грама жито, три ябълки, девет ореха и до три лъжици мед. На ден трябва да пиете и около 1.5-2 литра преварена изворна или трапезна вода.
Житото се слага в термос вечер и се залива с 1.5 до 2 ч. чаши много топла, но не гореща вода. Сутринта изпийте водата и разпределете житото на три порции за през деня. Подсладете ги с по една лъжица мед.

Published on: Feb 23, 2016

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории