Последни Рецепти
Последни Статии

Запеканка от броколи и картофи

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Броколито е много полезно, тук спор няма. Но и мнозина са тези, които не го харесват.

Ето накратко ползите от броколи
Хранителни вещества на порция 1/2 чаша броколи съдържа:
Калории: 15
Мазнини: 0 грама
Въглехидрати: 3 грама
Протеин: 1 грам
В една чаша броколи има толкова витамин С, колкото в един портокал. Вие имате нужда от тези антиоксиданти, за да защитите клетките на организма си от увреждане.
Броколите също е богато на витамини и минерали като: калций, желязо, фосфор, калий, цинк
тиамин (Витамин B1), Рибофлавин (Витамин B2), Ниацин (Витамин B3), Витамини A, B6, B12, D, E и K, Фолиева киселина.

Някои предпочитат броколи цветя, но можете да ядете и листата и стъблата. Стъблото съдържа най-много фибри, докато листата на броколи са с най-високо съдържание на антиоксиданти, защитаващи клетките, витамини Е и К и калций.

Най-често броколи приготвям през есента, задушени зеленчуци – броколи, карфиол и моркови – на пара и овкусени с малко лимонов сок и зехтин през октомври и ноември. Тогава приготвям и различни запеканки с карфиол и броколи, с добавка на моркови, яйца, мляко, сирена…
Броколи може да се купува и замразен през цялата година. Когато през февруари се оказах с две глави броколи исках да приготвя нещо вкусно, което децата да харесат.
Така се появи тази запеканка с картофи, броколи и сирена, които бих изяла и сама направо от тавата.

zapekanka brokoli kartofi

Продукти:
1 кг картофи
1 голям морков или 2 малки
400 г броколи
200 г сирене
200 мл прясно мляко
2 яйца
1 с.л. брашно
100 г кашкавал

Начин на приготвяне:
* Картофите се обелват и нарязват. Слагат се в тава и се долива 200 мл вода. Пекат се на средна фурна до полуготовност, около 30 мин.
* Броколито се накъсва на розички и се поставя в тенджера с вряща вода за 2 мин след което се отцеждат и заливат със студена вода за да се запази зеления им цвят
* Тавата с картофите се изважда и се поръсва с натрошено сирене. Розичките броколи се разпределят отгоре и се залива със смес от две яйца, разбити с лъжица брашно и 200 мл прясно мляко (може и сметана)
* Връща се във фурната за още 10 минути да се запече, след което се изважда наръсва се с настърган кашкавал и се връща във фурната докато се запече,
* Може да се поднесе топло, вкусно е и на другия ден като обед в кутия за офиса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории