Кекс с тиква и шоколад
Добави към моето меню
Есен, късна есен, време за печена тиква. Ако ви остане парче печена тиква може да приготвите сладкиш с тиква. Това е една лесна идея за кекс, която ще ви изненада приятно. Първо, ако не знаете, че има толкова печена тиква в него няма да разберете. приготвя се бързо и се оказва много мек, сочен и изглежда красиво.
Продукти:
2 ч.ч. печена тиква
1 ч.ч. захар
3 яйца
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 пекатче (10 г) бакпулвер
2 с.л. какао
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1 щипка смляно индийско орехче (може и без него)
за шоколадовата заливка:
50 г черен шоколад, над 70% какао
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
* Подгответе първо тиквата – необходими са 2 ч.ч. печена тиква почистена от корите и изстинала от печенето
* Разбийте 3 1яйца с 1 ч.ч. захар (може и кафява захар, ако сте любители на сладкото увеличете я до 1 и 1/2 ч.ч.)
* Добавете печената тиква, канела, джинджифил, илио, киселото мляко в което е разтворена содата за хляб за да шупне. Разбийте сместа и добавете брашното смесено с бакпулвера
* Разбийте сместа до гладкост и разделете на две равни части. Към едната половина добавете 2 ч.л. (холандско на прах) какао или такова, каквото имате до получаване на наситен кафяв цвят на сместа.
* Във формата за печене редувайте една супена лъжица от жълтата смес след това от кафявата. След което разменете местата на кафява и жълта смес и така на няколко реда докато свършат и двете смеси. Това е т.н. шахматен кекс.
* Пече се на средна фурна на 190 градуса суха клечка.
По желание, може да приготвите и шоколадова заливка. В чаша сложете начупен на парченца черен шоколад и добавете олио и сложете да размекване на шоколада в микровълновата фурна (така става много бързо) или на водна баня.