цветовете на храната : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

цветовете на храната

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Това, че цветове на храната влияят на храносмилането и здравето на човека е известно отдавна. Знаем как влияяе синият цвят на чиниите за сервиране (намалят апетита), както и топлите цветове (стимулират). Съществува дори цветна диета, в която всеки ден се консумират продукти в един основен цвят.
Това са резултатите от изследване на европейски учени. При изследването огладнелите доброволци, мъже и жени, били канени на трапеза на която познатите продукти били в нови, необичайни цветове. Например млякото – виолетово, месото – сиво, а зеления грах – червен.
Като резултат повечето участници се отказвали да се хрантя, независимо, че променен е бил само цвета, но не и качеството или вкуса на продуктите.

cvetove

Изводите до които учените дсотигнали въз основа на това изследване и много предишни е, че цветът на продуктите може да влияе върху самочуствието и здравето на човека.

* червен – повишава жизнения тонус и зарежда с енергия;
* оранжев – повишава настроението, подобрява апетита;
* жълт – подобрява работата на мозъка;
* зелен – нормализира работата на сърдечносъдовата система;
* син или сив – повишава съпротивителните сили на организам на стресови ситуации и намалява умората на очите;
* виолетов – успокоява нервната система, способства за разитие на интуицията.

Една статия на nutrition.suite101.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории