Жълт кантарион
Добави към моето меню
Звъника, Hypericum, растение с жълти цветове, което е богато на много химични субстанции
Помага срещу безсъние. Полезен е при язва, болна жлъчка и хрема
Важно: Когато правите чай с жълт кантарион не оставяйте билката да се запарва дълго, защото чаят може да нагарча след това
Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение, което достига до височина 50-60 см. То се среща в цялата страна, но най-често може да се открие в храсталаците, тревистите места, сечищата и редките гори, както и покрай пътищата.
Освен жълт, има и червен, но него ще го срещенте по слънчеви склонове в планината.
С лечебна цел се използват стръковете на растението, които се берат по време на цъфтежа (юли-август). Трябва да се срязват само цъфтящите връхчета с дължина не повече от 30 см. Те се връзват на китки и се сушат на сянка.
Приложение: Използването на жълтия кантарион е многообразно.
При вътрешно приемане запарката от него притежава противовъзпалително, противовирусно, бактерицидно, кръвоочистващо, противоглистно свойство. При появяване на хрема в ноздрите се слагат памучни тампони, напоени със запарка или друг извлек от жълт кантарион. Тази процедура се повтаря 3-4 пъти през половин-един час.
Ако гърлото ви дращи или се е появило възпаление на устната кухина, не пропускайте да си направите гаргара със запарка от растението. Освен това ще се избавите от неприятния дъх, ще укрепнат зъбите, а може да помогне и при кървящи венци.
Популярен е чай от жълт кантарион при повишено газообразуване, киселини, гадене, коликие . Противовъзпалителното, епителотоничното и спазмолитичното действия на растението се дължат предимно на съдържащите се в него флавоноиди. Вкусът му е леко горчив. Затова жълтият кантарион придава на чая специфичен аромат и вкус. Затова когато правите чай с жълт кантарион не трябва да държите дълго запарката за да не нагарча чая.
Когато става въпрос за лечение на язвена болест, гастрит и колит е добре жълтият кантарион да бъде смесен с невен, лайка и джоджен.
Запарката от жълт кантарион се използва и като жлъчетворно и жлъчегонно средство при жлъчно-чернодробни заболявания. Високото съдържание на витамин РР и флавоноиди в жълтия кантарион го правят ценен помощник на хората със съдови заболявания.
Жълтият кантарион притежава и изразено успокояващо и антидепресивно действие.
Една от най-популярните билки за подобряване на настроението е Жълтият кантарион. От векове се използва при проблеми със съня, тревожност и лека форма на депресия. Приема се, че жълтият кантарион намалява симптомите на безпокойство и тревожност, помага при предменструалния синдром или резките промени в настроението в пременопаузата.
Употреба:
Билков чай: 1 супена лъжица изсушени и наситнени стръкове от растението се залива с 200 мл кипяща вода. След 15-20 мин така приготвената запарка се прецежда и се пие на гладно. С лечебна цел е препоръчително това да се прави 2- 3 пъти дневно.
Наберете си жълт кантарион и си направете чай
Полезен е
Маслен извлек от кантарион: Маслото от жълт кантарион се приготвя от 200 г свеж ситно нарязан (може и смлян) кантарион, който се оставя да престои в продължение на две седмици в 0,5 литра зехтин. Маслото се използва като стимулатор за заздравяване на рани и язви.
Допълнение: За маслен извлек от кантарион – може да се приготви и от сушен. Тогава има по-малко вероятност да мухляса свежия цвят. Слага се в буркан, залива се със зехтин и стои две седмици на слънце. Прецежда се и с тази смес се залива още изсушен кантарион. След като престои две седмици се прецежда. Така става по-наситен извлека. Съхранява се в тъмна стъклена бутилка с винтова капачка.
Може да се направи извлек и набран и изсушен жълт и червен кантарион. (след проблемите, които имах със ставите през 2018 започнах и самостоятелно да приготвям някои рецепти за илачита, а не да разчитам само на свекърва ми)
Жълтият кантарион се използва и като подправка в домашната кулинария. Тя се приготвя от свежи стръкове (50 г) и стар лук (25 г). Растенията се смесват, добавя се една супена лъжица растително масло и сокът на една трета изцеден лимон. Размесват се (във вид на пюре) и се използват като подправка към второто ястие.