Последни Рецепти
Последни Статии

суши

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

В буквалния смисъл
суши е специалитет с ориз и пресни морски дарове или зеленчуци
.
Истинската версия се приготвя от сурови морски продукти –
риба тон, сьомга, сепия, октопод, скариди, раци и хайвер.
Думата “сурови” не бива да плаши гастрономите. Тайната на този уникален специалитет се крие именно във вековната история на алхимията между ориза и оцета, който маринова.
Оризът и месото не се подправят при готвенето. Рулцата в един от видовете суши се правят с водораслото нори. В него се завива ориз, в който пък са сложени риба или зеленчук.
Същността на японската кухня е в здравословния начин на обработка на продуктите. Тя едновременно е питателна, диетична и изкусително вкусна.

Японска кухня в София може да се опита в Японският ресторант в “Куул хаус Библиотеката” – рай за търсачите на силни усещания. Атмосферата е наситена с уют и хармония. Самите японци обичат да казват
Ние се храним с очите“.
Неслучайно дори ястията, които се поднасят тук с финес и сръчност, са съобразени с културата в Страната на изгряващото слънце. Според нейните жители всяко ястие трябва да нахрани душата, а не единствено да засити стомаха. “Освен че е вкусна, японската кухня е и изключително здравословна”.

Японският ресторант в “Куул хаус Библиотеката” е разделен на две части – ВИП-зала с маса за десет човека и още един уютен салон с пет маси. Мебелите са разположени ниско до земята. Посетителите сядат върху меки възглавнички, поставени върху специални рогозки наречени “татами”.
Сушито просто е задължително!
Тук то е три вида – нигири, хосо маки (малки рулца) и футо маки (големи рулца).
Нигири е кубче ориз с парченце риба отгоре,
хосо маки е малка топка ориз, направена с ръка, в която е скрито морско съкровище, а
футо маки е голямото рулце – шедьовърът на сушито от ориз и риба, което се приготвя в рогозка от бамбук и голям лист от зелено водорасло.

Менюто включва и вегетариански плата – авокадо с краставица, боб или чушка, омлет “тамако яки” и други постни творения.
Основно ястие е “тепаняки“, което се прави на скара. Майстор-готвачът го приготвя от различни видове меса – свинско, телешко и риба. Гарнитурите са задушени зеленчуци, поръсени с екзотични подправки.

Всички специалитети се консумират с пръчици. Естествено клиентите, които не могат да боравят с тях, получат вилици и ножове. В Япония обаче това е абсолютно недопустимо, защото готвачите се обиждат! Задължителна напитка е сакето,
вид ракия, която се приготвя от ориз. Тя е изключително лека – около 17 градуса, и се поднася в канички от по 200 грама.

По традиция вечерята започва с пиене на плодов или зелен японски чай и завършва с десерт като леден крем.

Суши може да си приготвите и сами!
В японската кухня храната се възприема с очите и душата, затова гответе с желание

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории