Шарена пита : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Шарена пита

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Шарена пита
(рецептата е от Килифаревския манастир “Рождество Богородично”)

1 кг брашно
10 г мая за хляб
по 1 чаена лъжичка сол и захар
орехови ядки, сушени плодове

Разтрошаваме маята и я разтваряме заедно със захарта в 1 кафеена чашка хладка вода. Като бъркаме с лъжица, добавяме толкова брашно, колкото е необходимо, за да се получи рядка кашица. Оставяме маята на топло за да втаса. Пресяваме брашното заедно със солта, после го сипваме в кръгла тава и правим в средата “кладенче”, в което слагаме шупналата мая. Като бъркаме отначало с лъжица, а след това с набрашнени ръце, добавяме, 1/2 л хладка вода. Омесваме тестото и слагаме питата в намазнена с краве масло тава. Оставяме я на топло, за да втаса, после я украсяваме с орехови ядки и сушени плодове. Печем питата в умерена фурна. Когато вече е готова, я намазваме с подсладена вода, а след това я допичаме само няколко минути.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории