Последни Рецепти
Последни Статии

Агримония

Добавено в Билки, Здраве

Добави към моето меню

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Нарича се Камшик  или Агримония, както е латинското й име –  Agrimonia eupatoria L.  Заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение (може да ви звучи непознато като име, да ви изглежда познато на снимката и да се окаже лековита билка) Поезна е за стомашно-чревния трак, за пречистване на кръвта, цироза… за много заболявания. Мже да я купите от аптеката.

Agrimonia eupatoria L 2
Камшик, Агримония, Agrimonia eupatoria L

Камшикът е многогодишно растение което се среща в цялата страна. Расте на слънчеви, сухи места. Цялото растение достига до 1 метър височина, стъблото му е право и е покрито с меки власинки, има големите перести листа и красиви малките жълти цветчета, които образуват, подобно на царската свещ дълъг грозд.
За това може би по някои места го наричат царска тревичка, но среща се още като бутрак, чернодробен репей, охтичаво биле – наименования, които ни подсказват и за лечебната му сила. Годишно от естествените находища се събират аколо 13 хиляди кг най-вечо по заявка на билковите аптеки.

Традиционно камшикът се използва като пролетен тоник. Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло. Може да се прилага при деца и бременни, защото не притежава странични ефекти.Тя не е токсична и може да се използва неограничено.

Камшикът има много добро противовъзпалително и стягащо действие. Народната медицина препоръчва извлеците не само при стомашно-чревни заболявания, но и при проблеми със черния дроб и жлъчката. При локално прилагане камшика оказва добро кръвоспиращо и противовъзпалително действие. Билкова баня със запарка от камшик се употребява с успех при ревматизъм, лумбаго, разширени вени. В тези случаи може да се прилага и под формата на мехлем.

“Както много от българските билки съдържат вещества, които са слабо проучени от медицина и тепърва се изучават – фенолни кеселини, комарини има етерично масло в камшичения стрък. Той има специфичен аромат-свеж приятен аромат, заради наличието на етеричното масло в стръка и листата. В съвремената медицина се търсят и изучават флавоноидите и етеричното масло”. Обяснявя билкозаготвителят Нено Серкеджиев в интервю за БНР.

Стрък от агримония влиза в състава на гелове за ревитализация  (подобряване хидробаланса) и успокояване на кожата .

Заради лечебните си свойства камшикът е част от състава и на някои български хранителни добавки и билкови екстракти, които подкрепят чернодробните обменни функции, включително и мастната обмяна на клетъчно ниво.

Ползва се във фармацията за извличане на маслата, а също и влиза в състава на някои чайове –комбинирани. Изобщо е растение, което като му кажат името някой фитотерапевти изпадат в екстаз, обяснява Спас Шарков.

Камшикът съдържа също така витамини В, С, К, слузни вещества, силикати, дъбилни вещества: .

За лечебни цели се събира надземната част от билката , но без вдървената част на стеблото. Събира се преди или по време на цъфтежа, но без да се събират прецъфтели стръкове, тъй като те нямат същите лечебни свойства. Най-подходящото време за събиране е юни-август. Не трябва да се събират мокри стръкове за да не се спарват. Надземната част се отрязва до 30 см от върха надолу, като стръковете се събират на снопове и се сушат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории