Последни Рецепти
Последни Статии

Постотпускарската депресия се лекува с гимнастика и шоколад

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

След почивка човек може и да се разболее – най-засегнати от синдрома са мъжете и хората, които не са в особен възторг от работата си, твърдят специалисти

Краят на отпускарския сезон наближава и отпочиналите служители се завръщат на работните си места. Вместо да се отдадат на работа с двойна сила обаче, много хора изпадат в т.нар. постотпускарка депресия, твърдят лекари психолози. По думите им този синдром се лекува с витамини, слънчеви бани, утринна гимнастика и шоколад.

Депресията след отпуска може да порази всеки.

В много случаи помръкналите служители остават незабелязани от работодателите си, но в други това състояние води до истински проблеми и дори загуби за компанията.

Бившите отпускари стават разсеяни, вяли, без сила да изпълняват обичайните си задължения, а общуването с колегите им се струва истинско бреме. По-чувствителните натури и хората, склонни към резки решения, дори започват да преглеждат обяви за нова работа, пише Нюз.ру.

Мнозина отново си взимат отпуск – също като при махмурлук, когато трябва да пийнеш бира, за да премине главоболието от снощното препиване с алкохол.

Туроператорите потвърждават, че нерядко при тях се връщат същите клиенти отпреди седмица, понякога само броени дни след като е приключила първата им почивка. Това се случва особено при по-младите хора, 70% от които – жени.

От подобен синдром страдат най-вече секретарки или мениджъри с доход около 600-700 долара, които избират нескъпи екскурзии в страни като Турция или Кипър.

В близкото минало нямаше такъв проблем, защото хората не работеха толкова интензивно, колкото днес, обясняват руските психолози. Според тях продължителността на отпуската е от решаващо значение, и колкото по-дълга е, толкова по-дълбока е депресията след нея.

На това състояние влияе и отношението на човека към професията му. По думите на лекарите най-силно постотпускарската депресия се проявява при хора, които не са във особен възторг от работата си.

И без това за тях трудът им е или прекалено рутинен, или твърде отговорен. Тежко е да се включат отново в работния ритъм онези, които не променят сферата си на заетост и седят с години на едно и също място.

След отпуска човек може дори да се разболее, убедени са специалистите. Това е защитна реакция на организма, обясняват те. “Заболяването” прави прехода в ежедневието по-плавен.

Психолозите отбелязват още, че мъжете и жените различно възприемат преминаването от почивка към работа. При жените смяната на ритъма е по-лека, психиката им е по-гъвкава, те с удоволствие се връщат в службата, за да разкажат на колегите и приятелите си за приключенията си.

От постотпускарски синдром страдат и работохолиците и лентяите. На вторите, разбира се, им е далеч по-трудно да се завърнат на работното си място. От друга страна обаче работохолиците не умеят да се отпуснат истински по време на почивката си и по правило идват на работа неотпочинали. А натрупалата се умора не им позволява да се справят със задълженията си ефективно.

По време на постотпускарски синдром човек е склонен да преувеличава негативните фактори. Преценката му за заобикалящата го действителност е невярна. Затова и психолозите препоръчват задължително да се вземат мерки срещу депресията.

Най-простият метод за справяне със сънливостта и мрачното настроение са витамините, слънчевите и солни бани, гимнастиката.

помага и черния шоколад, който повишава нивото на ендрофините в кръвта – хормони, намаляващи стреса. За жените е по-добре да заменят шоколада с пазаруване – така обиколката на талията се запазва.

Лекарите съветват да прекарваме първите дни след отпуска в изследване на нови хоризонти и переспективи, в общи планове как да разпределим задълженията си и да оптимизираме работата си, загрявайки умерено.

Работодателите пък се съветват да намерят начин да разведрят подчинените си и да предизвикат у тях желание за работа – например като организират парти или малка екскурзия сред природата през уикенда.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized