Последни Рецепти
Последни Статии

Празниците през август

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Празниците през август

1 август

Свщмчк Аврамий Български

Именници: Вълко, Вълка Преп. Мария Египетска

МАКАВЕЙ
В народния календар от първия ден на август се празнуват дванадесетте дни Макавеи. Всеки Макавей се нарича на един месец, започвайки от септември и по това, какво ще бъде времето през този ден, се предсказва времето през наречения на него месец. В Северозападна България на първия Макавей всички зетьове се събират в дома на тъста си. След обща гощавка най-големият подгонва по-младите с толум из гумното и ги бие. Народът осмисля тези действия като обичай за плодовитост на овце, крави и кобили.
В християнския календар Макавей се свързва със седемте братя-мъченици Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.

15 август

ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА

Именници: Мария, Мариана, Марияна

Обредна трапеза: жито, царевица, тиганици, варена тиква, прясна пита, каша от пиле, грозде, диня

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично, Голяма чьорква ­ в народния календар на този ден се почита св. Богородица като покровителка на майчинството и жените, защитница на семейното огнище. Раздават се, предварително осветени в църква, от първите плодове за сезона ­ грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за “Бог да прости умрелите”. За здраве се колят курбани и се правят сборове, обикновено, където св. Богородица е патрон на местната църква. В Търновско се месят и раздават кравайчета за здраве на воловете, както на ВЛАСОВДЕН на други места.
В християнската религия празникът е свързан със смъртта на Божията майка ­ на 64-год. възраст Богородица се моли в Елеонската планина, когато се явява архангел Гавраил с палмова клонка в ръка и възвестява, че след 3 дни духът ще се пресели в царството небесно. Преди да умре, тя пожелава да види още веднъж всички апостоли, след което ангелите идват да приберат душата . Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта остава празна, тъй като светицата възкръсва.

20 август

Св. 37 мъченици Пловдивски
Пророк Самуил

Именници: Самуил

26 август

Мъчечици Адриан и Наталия

Именници: Адриан, Адриана

29 август

СЕКНОВЕНЕ

Обсечене ­ според традиционните народни схващания на Секновение “денят и нощта се стигат”, т.е. стават равни по времетраене. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата ­ иуди, самодиви. Смята се за ” лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи и да се започва нищо ново. Вярването за отрязаната глава на св. Йоан забранява да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят ­ дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.
Православната църква свързва празника с отсичането на главата на св. Йоан Кръстител и носи още названието “Обсечение”, “Св. Йоан с отсечена глава”, “Църн св. Йоан”. В житието на светеца е упоменато, че св. Йоан Кръстител е обезглавен по желание на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Предтеча. Учениците погребват тялото му, а главата остава като реликва. Константин Велики я премества в гр. Емеса. По-късно е последователно пренасяна в Халкидон, Цариград и Комана.
На същия ден в България се празнува и християнският празник Св. Седмочисленици (Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий) ­ ученици на св. св. Кирил и Методий.

30 август

Св. Александър
Йоан и Павел-патриарси Цариградски

Именници: Алеко, Александър, Александра

31 август

Полагане пояса на Пресвета Богородица
Свщмчк. Киприан Картагенски
Св. Генадий, патриарх Цариградски

Именници: Гено, Гена

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized