Есенно изобилие
Добави към моето меню
Есенно изобилие
рецепта, която е вземала и от други рецепти, вдъхновена от изобилието от зеленчуци на есента – от патладжаните, тиквичките и узрелите домати, на които сезона скоро свършва, а така не ми се иска
3 патладжана (около 1 кг)
3 тиквички (около 1 кг)
3-4 домата
2 глави кромид лук
2-3 скилидки чесън
500 гр кайма
1 морков
черен пипер на вкус
щипка чубрица
за заливката:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
магданоз за поръсване
олио за намазване
* Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на тънки филии по дължина. Поставят се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин, за да си пуснат горчивия сок;
* Тиквичките се нарязват по дължина, а доматите на кръгчета;
* Патладжаните и тиквичките се изпичат на грил тиган от двете страни;
* Кромид лука, моркова и чесъна се нарязват на ситно и се задушават с 1 с.л. олио. Добавя се и каймата. Овкусява се с черен пипер и чубрица;
* В тава (или в глинен гювеч) се подреждат патладжаните. Разпределя се половината смес от каймата и се покрива с кръгчета от домати. Подреждат се и тиквичките. Отгоре се слага останалата кайма и се завършва с ред кръгчета от домати;
* Приготвя се заливката от яйцата, киселото мляко и брашното (може да добавите и щипка сода за хляб) и се залива ястието;
* Тавата (ако е глинен гювеч се поставя в студена фурна) се поставя във фурната. Пече се около 20 мин, до готовност на заливката, на 200 градуса.