Последни Рецепти
Последни Статии

Есенно изобилие

Добавено в Българска кухня, Ястия с кайма

Добави към моето меню

Есенно изобилие
рецепта, която е вземала и от други рецепти, вдъхновена от изобилието от зеленчуци на есента – от патладжаните, тиквичките и узрелите домати, на които сезона скоро свършва, а така не ми се иска

3 патладжана (около 1 кг)
3 тиквички (около 1 кг)
3-4 домата
2 глави кромид лук
2-3 скилидки чесън
500 гр кайма
1 морков
черен пипер на вкус
щипка чубрица

за заливката:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
магданоз за поръсване

олио за намазване

* Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на тънки филии по дължина. Поставят се в купа и се заливат със студена вода за 30 мин, за да си пуснат горчивия сок;
* Тиквичките се нарязват по дължина, а доматите на кръгчета;
* Патладжаните и тиквичките се изпичат на грил тиган от двете страни;
* Кромид лука, моркова и чесъна се нарязват на ситно и се задушават с 1 с.л. олио. Добавя се и каймата. Овкусява се с черен пипер и чубрица;
* В тава (или в глинен гювеч) се подреждат патладжаните. Разпределя се половината смес от каймата и се покрива с кръгчета от домати. Подреждат се и тиквичките. Отгоре се слага останалата кайма и се завършва с ред кръгчета от домати;
* Приготвя се заливката от яйцата, киселото мляко и брашното (може да добавите и щипка сода за хляб) и се залива ястието;
* Тавата (ако е глинен гювеч се поставя в студена фурна) се поставя във фурната. Пече се около 20 мин, до готовност на заливката, на 200 градуса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории