Баракито
Добави към моето меню
Рецепта за кафе от Тенерифе, най-големият от Канарските острови. Една от причините да бъде толкова известен и посещаван през цялата година, е климатът, заради който е наричан Земя на вечната пролет. А на езика на гуаранчите, коренното население, Тенерифе означава „бялата планина“. И ако не може да си позволите пътешествие до там може да си приготвим сами баракито – традиционното кафе, както се пие там.
Баракито
Продукти:
100 мл сварено кафе
20 мл кондензирано мляко
30 мл обикновено варено мляко
20 мл ликьор, коняк или бренди (автентично е с ликьор Kahlua)
смляна канела – на върха на лъжичката
5 г настъргана лимонова кора.
Начин на приготвяне:
• На дъното на чашата първо поставяте кондензираното мляко, след това 20-те мл алкохол.
• Внимателно на тънка струя изливате кафето, което предварително сте сварили, както харесвате.
• Млякото се разбива на пяна и се слага внимателно най-отгоре.
• Поръсва се с канела и по ръбовете – с лимонова кора.
• Внимава се много в лимоновата кора да не попадне лимонов сок.
Тънкостта в приготвянето е да не се пресекат продуктите. Кафето баракито обикновено се пие без захар