Последни Рецепти
Последни Статии

Бавни въглехидрати

Добавено в Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Бавни въглехидрати
„По-бързо, по-високо, по-силно“ (Citius, altius, fortius ) това е девиза на олимпийските игри. Но не е верен за всички случаи, особено когато говорим за хранене и за въглехидрати, защото бавните са по-полезни от бързите за фигурата.
Главното предимство на бавните въглехидрати е плавното изменение на нивото на кръвната захар. Затова когато изядем купичка каша или изядем плод се чувстваме сити и пълни със сили по-дълго време, не е като да изядем един бързо въглехидратен шоколадов сладкиш, който ще ни засити за много кратко време.
Защо се случва така? разликата се състои в структурата на продуктите. Съдържат вещества, които забавят всмукването на захар в кръвта – фибри, белтъчини, някои видове мазнини. Затова порция спагети от твърдо брашно със зехтин е по-безопасна за фигурата от кифла с крем. Независимо, че и в двата случая става въпрос за въглехидрати.

bavni vyglehidrati 1

Продукти богати на бавни въглехидрати
Това са плодове (с някои изключения като банани), повечето зеленчуци, бобови култури и зърнени, не са белият ориз и брашно, паста от бяло брашно, които повишават стремително нивото на кръвната захар. Но брашна с минимална обработка, кафяв ориз са богати на бавни въглехидрати.
И така безопасни за нивото на кръвната захар, а това означава и за фигурата са хляб от пълнозърнести брашна, паста от твърдо брашно, картофи (ако не са пържени и трябва да сме внимателни с тях)
Някои от технологиите на приготвяне на продуктите може да повиши техния гликемичен индекс и да превърне бавните въглехидрати в тях в бързи.
С различните видове паста и макарони също трябва да бъдем внимателни, защото не всичко, което производителите определят като „твърд сорт пшеница“ е такова. Ориентир може да бъде времето за приготвяне, ако е по-малко от 8 мин по-скоро са от меки сортове пшеница и са богати на бързи въглехидрати.

Бавни въглехидрати и диета
За разлика от бързите въглехидрати са необходими на нашия организъм. Затова диетолозите не препоръчват ниско въглехидратен режим на хранене или отказ от храни богати на въглехидрати.
Много по-разумно е да заменим в нашето меню бързите въглехидрати с бавни. Това едва ли ще ни избави напълно от влечението към сладко, но по-скоро ще го потуши. Порция спагети, елда или бобови на обед ще ни държи по-дълго време сити и от необмислени, спонтанни „вредни хапвания“.

Независимо, че бавните въглехидрати са безопасни, препоръката е като и бързите, да се включват в менюто през първата половина на деня. Ако вие следите за фигурата си, включвайте в менюто си плодове, хляб от пълнозърнесто брашно, овесени ядки и други каши не по-късно от 15.00 часа. Така захарта, която се съдържа в тях ще се преработва по-бързо и няма да оставя следи върху талията.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории